ONG-uri de mediu, reclamate la DIICOT de ministrul Energiei

Conflictele dintre stat și organizațiile de mediu ating un nou nivel! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ar fi depus o plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri care ar împiedica dezvoltarea unor proiecte strategice pentru România. Potrivit unor surse citate de Adevărul, plângerea ar viza Greenpeace.

Greenpeace s-a opus cu vehemență, în numeroase rânduri, dezvoltării proiectului Neptun Deep. Ministerul Energiei a precizat că nu poate nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală.

„Ministerul Energiei anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate. Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții. În acest sens, Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României. Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Greenpeace a reacționat imediat: „Ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat? De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii și lumea noastră naturală de forțele extractive și distructive”, menționează organizația într-un comunicat de presă.

Greenpeace, Bankwatch și alte organizații de mediu au avut de-a lungul anilor și zeci de acțiuni, multe în instanță, împotriva mineritului și a energiei pe cărbune.

Vizualizări: 321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: