Combinațiile politice din companiile de energie duc la pierderea a 500 de milioane de euro din PNRR

Guvernul României estimează o pierdere de până la 500 de milioane de euro din a treia tranșă a PNRR, conform unor surse guvernamentale. Această pierdere este cauzată de eșecul reformei privind managementul companiilor energetice de stat. Comisia Europeană a criticat numirile în consiliile de administrație ale companiilor precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica, considerând că persoanele desemnate sunt incompatibile și că procedurile de selecție nu au fost transparente. De exemplu, au fost numite persoane care fac parte din comitetul de nominalizare și remunerare.


Și recrutarea a trei membri din Directoratul CE Oltenia este controversată fiind o sesizare inclusiv la Comisia Europeană. 

Totuși, deși rezilierea contractelor directorilor menționați ar costa Guvernul 6 milioane de euro, conform clauzelor contractuale, nu se va trece la această acțiune, ci se preferă pierderea a 500 de milioane de euro din cele 2, 7 milioane aferentei tranșei. 

Guvernul nu intenționează să modifice nici legislația privind guvernanța corporativă (OUG 109/2011).


Ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, a confirmat recent pierderile posibile, menționând că există trei jaloane încă în discuție cu Comisia Europeană, iar premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că selecția managerilor în companiile energetice a nemulțumit Comisia. 

Cele trei jaloane sunt: reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile, îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic și reducerea intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil de stimulare a eficienței energetice în industrie.

Ministerul Energiei nu a răspuns clar solicitărilor privind aceste probleme, afirmând doar că documentația este în evaluare și că discuțiile cu Comisia Europeană continuă.

Vizualizări: 470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: