Noi zile libere pentru angajați. Ce modificări au fost făcute în Codul Muncii

Salariații au dreptul la noi zile libere începând de astăzi, 22 octombrie 2022. Potrivit noilor modificări ale Codului muncii, angajații pot cere zile libere în caz de urgență. Mai mult, pot beneficia de 5 zile libere în cazul în care trebuie să stea acasă pentru a îngriji o rudă bolnavă.

Dacă angajatorul refuză să vă acorde aceste 5 zile libere, este pasibil de amendă între 4.000 și 8.000 lei. O altă prevedere nou introdusă se referă la obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului.

Noile prevederi din Codul muncii

Se acordă 10 zile libere în caz de urgență se acordă pentru urgențe de familie cauzate de boală sau de accident. Angajatul trebuie să anunțe angajatorul înainte de a lipsi de la serviciu. Acestea nu vor fi considerate zile de concediu, ci se recupereză.

Alte prevederi se referă la posibilitatea de a solicita trecerea pe un post vacant care asigură condiții mai bune de muncă, posibilitatea de a lucra la angajatori diferiți ori obligația angajatorului de a acorda concediu paternal.

Vizualizări: 2,977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: