Cu cât se vând în Gorj preparatele tradiționale de porc făcute în casă!

Tot mai mulți gorjeni care cresc animale, în special porci, s-au reprofilat. Nu mai vând porci de Crăciun, ci preparate pregătite tradițional în gospodărie pentru mesele de sărbători.

„Noi creștem porci de când ne știm, dar în ultimii ani am văzut că tot mai puțini oameni mai cumpără porci ca să-i sacrifice înainte de sărbători. Pe lângă faptul că prețul cărnii în viu li se pare foarte mare, mulți îl vor și tăiat, tranșat și, de cele mai multe ori, și pregătit. Din aceste motive, am renunțat la a mai vinde porci și, de câțiva ani, vindem direct preparate tradiționale din carne de porc făcute la noi în gospodărie, după rețetele străbunilor”, povestește un crescător de animale din Stănești.

Gospodarii gorjeni au scos la vânzare în această perioadă cârnați proaspeți sau afumați, mușchi afumat, șunculiță, carne la garniță, caltaboși, tobă, dar și oase afumate. Toate sunt pregătite natural și afumate la foc de lemn.

„Un kilogram de cârnați proaspeți de porc se vinde cu 45 de lei, iar cei din amestec vită-porc cu 50 de lei. Cârnații afumați costă 55 de lei kilogramul, mușchiul afumat 50 de lei kilogramul, iar garnița de 10 kilograme ajunge undeva la 700 de lei. O pregătim la cererea clientului, fie doar cu mușchi, cârnați, coaste, fie amestec. Avem caltaboși și tobă la 45 de lei kilogramul. Mai avem și brânză de vacă, oaie sau capră, iar prețurile variază între 35 și 50 de lei pe kilogram. De anul acesta, am introdus și murături asortate, pentru că ne-au cerut clienții. Borcanul de 5 kilograme costă 40 de lei. Nu folosim decât sare, piper, usturoi, foi de dafin, boia și fum natural pentru produsele din carne. Sunt oameni care cumpără inclusiv urechi afumate sau picioare pentru piftii”, a mai spus gorjeanul.

Cumpărătorii apreciază aceste preparate, deoarece scutesc timp și bani.

„Eu de vreo trei ani iau porcul preparat, să zic așa. Nu aleg carmangeriile sau supermarketurile, pentru că vreau gustul autentic din copilărie, pe care îl găsesc doar în gospodăriile unde se cresc porci. Nu mai cumpăr porci întregi, pentru că sunt scumpi și de obicei foarte mari, iar să angajez pe cineva să-l tranșeze mă costă undeva la 500 de lei. Așa am găsit pe cineva pe internet, din zona Baia de Fier, care taie porci și face produse tradiționale. Merg să cumpăr din fiecare câte puțin, cât știm că mâncăm. Nouă nu ne place toba, de exemplu, dar luăm cârnați afumați, mușchi, oase afumate pentru ciorbă, urechi pentru piftii – că au colagen – și, bineînțeles, nu ratăm garnița, șoriciul și șunculița cu boia. Le luăm gata făcute, nu mai pierdem timpul în bucătărie, evităm dezordinea și mâncăm sănătos și tradițional.”

Galerie foto





Vizualizări: 642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: