Cum se afumă corect slănina pentru un gust perfect!

Slănina afumată îmbogățește masa de Crăciun și este nelipsită de pe mese. În această perioadă, în afumători sau în gospodării, se face focul și de două-trei ori, astfel încât aceasta să prindă acea aromă unică.

Puține zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, iar românii au început deja să se pregătească în acest sens. De la bradul împodobit la o masă bogată, toți gospodarii se pregătesc pentru marea sărbătoare. 

Slănina pentru masa de sărbători se fierbe în zeamă de varză. Pentru un gust perfect fierbe zeama de varză cu foile de dafin, usturoiul zdrobit cu latul cuțitului și câteva boabe de piper. Când amestecul aproape s-a răcit, toarnă-l peste slănină, într-un borcan care poate fi ermetizat. Scoate slănina după 7 zile și repetă procedeul, cu altă zeamă de varză și alte condimente. După 14 zile, scoate slănina din saramură, fierbe-o în zeama de varză, șterge-o de apă, freac-o bine cu sare și usturoi și las-o la uscat într-un loc deschis și răcoros. După 4-5 ore, ori după ce se usucă puțin, dă-o la afumat la rece timp de 2 zile. Dă-i un fum de rumeguș de fag pe zi, având grijă ca temperatura să nu depășească 30 de grade Celsius în afumătoare.

Vizualizări: 13,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: