Muncesc de 20 de ani în Italia ca să investească în turism la Gorj. Cabană fără semnal la telefon și internet

Au plecat în străinătate în urmă cu 20 de ani cu gândul să-și construiască o casă dar și să-și facă un rost în comuna natală Padeș. După ce casa visurilor clădită cu multă sudoarea a fost gata copii familie Bârsan din Motru Sec au decis să o transforme în cabană și să primească turiști. Nu au dat greș pentru că cei care ajung la Cabana lui Foardă pentru o noapte își dau seama că au ajuns în locul perfect pentru câteva zile de relaxare, în mijlocul naturii și deconectat de realitatea zilnică.




Cabana lui Foardă construită de familia Bârsan îmbină perfect modernismul cu tradiționalul și natura. Cu banii câștigați cu greu in străinătate aici au creat un colț de rai.


"Pentru că nu aveam serviciu în 2004 am decis că este timpul să plec împreună cu familia la muncă în Italia că să ne facem și noi o casă și o gospodărie. Cu banii strânși dincolo am reușit să ridicăm casa și când a fost gata, fiica mea a zis să o închiriem turiștilor. Eu nu am prea fost de acord la început dar am zis să încercăm. A făcut poze, a pus-o pe toate site-urile și clienții au început să apară. De doi ani de zile facem turism în casa care trebuia să fie a noastră. Și pentru că porecla mea în comună,  de mic copil este Foardă, i-am pus numele "Cabana lui Foardă". Avem turiști dar nu încât să câștigăm din asta", a povestit Mihai Bârsan.

Deși aici nu a ajuns telefonia, internetul și nici măcar curentul electric, turiștii sunt la un click distanță de cabana din Motru Sec. "Pentru că mereu noi am închiriat de pe Booking am pus-o și noi, o avem și pe rețele de socializare și chiar pe Airbnb. Le trimitem oamenilor codul sau un clip video cum să intre în cabană și noi venim peste o zi, două. Nu am avut niciodată probleme cu turiștii. Nu avem semnal pe telefon aici, nu avem internet, iar curent electric avem de la panourile solare”.


Ajunși aici, în special pentru o zi, cei mai mulți oaspeți își prelungesc șederea." Să știți că turiști români avem mai puțini. Cei mai mulți sunt străini, în special din Cehia și Germania care vin în zonă cu motociclete.  Ei stau multe zile aici că vor să exploreze zona. Românii vor de obicei să stea o zi, dar când ajung aici se răzgândesc. Avem aici în zonă un băiat care face plimbări cu mașinile de teren, avem o stână unde îi ducem pe turiști pe lângă frumusețile oferite de Valea Cernei, Padeș și toate peisajele naturale. Avem și o doamnă de la care pot cumpăra produse tradiționale gen ouă, brânză, lapte, carne. Sunt fascinați”.


De obicei turiștii care ajung aici vor să încerce și câte ceva din bucătăria tradițională."  Soția mea mai gătește turiștilor contra cost în funcție de cerințele lor. Cel mai des le facem sarmalele noastre tradiționale, tocan de oaie direct de la stână, pastramă pe plasă de lemn de alun cu baiț pregătit special de noi, carne pe grătar de oaie miel la rotisor, pui la ceaun și alte preparate de aici de la noi din zonă   Străini sunt fascinați de bucătăria noastră".


Familia Bârsan nu a renunțat la străinătate pentru că voreasă se extindă, iar în momentul în care turismul va deveni o sursă de venit suficientă încât să le asigure un trai decent vor rămână acasă, la Motru Sec.


"Noi suntem aici doar în cele trei luni de vară. În rest avem o fată care se ocupă de turiști și de cazări pentru că noi plecăm la muncă în Italia. Acolo lucrăm în domeniul viticol, avem un băiat care joacă fotbal la echipa din zona in care stăm. Pentru că noi totul am făcut cu banii munciți de noi, fără fondurile europene sau alt sprijin, vrem să ne extindem. Lucrăm la o cabană A Frame de 270 de mp și dacă totul va fi bine o să continuăm să ne extindem", a mai spus Mihai Bârsan.


O noapte de cazare la "Cabana lui Foardă" din Motru Sec este de 150 de lei pe noapte de persoană.

Galerie foto



Vizualizări: 8,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: