Cultivă mentă olandeză pentru siropuri și restaurante din Gorj
Un tânăr din comuna Baia de Fier a început anul acesta să cultive mentă olandeză, la îndemnul unui prieten din localitate care produce siropuri naturale presate la rece. Alegerea sa s-a dovedit inspirată, deoarece menta crescută natural la poalele muntelui ajunge și în restaurantele din Gorj.
Cristian Cojocaru, în vârstă de 35 de ani, este căsătorit și are o fetiță de trei ani. După câțiva ani de muncă în străinătate, a decis să revină în țară. Și-a cumpărat o casă în comuna Baia de Fier și a continuat să lucreze în construcții, la fel ca în străinătate.
A ajuns apoi să lucreze la un prieten din comuna vecină Polovragi, care produce siropuri naturale bio, presate la rece. Acesta i-a dat ideea să cultive mentă olandeză.
„M-am angajat la fabrica de siropuri 'Din Eden' de la Polovragi, mi-a plăcut ce făceam acolo și prietenul meu care deține fabrica de siropuri m-a încurajat să plantez mentă pentru că în Gorj nu există o astfel de plantație. Am plantat pentru prima dată în primăvara acestui an, pe 150 de metri pătrați, și vreau să mă extind cu plantația”, povestește Cristian.
Menta olandeză crescută bio la Baia de Fier ajunge la fabrica de siropuri de la Polovragi, dar și la pensiunile și restaurantele din zonă.
„Menta olandeză este foarte aromată. Este bună pentru siropuri, ceaiuri, uleiuri de corp. Producția merge către siropurile preparate în comuna vecină, dar am discutat și cu câțiva antreprenori din zonă cu restaurante să le livrăm pentru limonadă. Menta este crescută bio la poalele muntelui, unde are și căldură și umiditate, și folosim îngrășăminte naturale”, a mai spus Cristian Cojocaru.
Tânărul care încearcă acum să dezvolte singura plantație de mentă din Gorj este originar din comuna Bărbătești, dar pentru că i-a plăcut zona de sub munte, a cumpărat o casă la Baia de Fier unde locuiește cu familia și se ocupă împreună de cultivarea mentei.