Povestea bucătăresei care s-a mutat cu rulota și ceaunele în vârful muntelui

O bucătăreasă din Vâlcea străbate ţara în lung şi-n lat cu rulota şi cu ceaunele. Găteşte în aer liber la mare, la munte sau în marile oraşe ale ţării. Preparatele tradiţionale sunt pregătite după reţetele bunicilor şi fac furori în aceste zile printre turiştii care ajung în staţiunea Rânca, din judeţul Gorj.

După mulţi ani ca bucătar în Italia si Spania, Maria a revenit acasă cu un vis: să cutreiere ţara în rulotă şi cu ceaunele. De la Bucureşti, la mare, apoi în alte mari oraşe. Acum a poposit la munte, la intrarea în staţiunea Rânca, unde întâmpină turiştii cu preparate tradiţionale. "Visul meu e ca tinerii să guste preparatele care erau la bunici, fără adaos. Aţi văzut, am la dospit pâinica, pe care o pun pe grătar. Vreau să promovez gastronomia noastră, din toată ţara, fac fasole cu ciolan, carne la garniţă, tocan de oaie, tot felul de prăjituri, plăcintă cu brânză ca la Moldova", a spus Maria Spinciu, într-un interviu la Observator Antena 1.

Ademeniţi de aromele din ceaune, mulţi turişti trag pe dreapta. Străinii sunt fascinaţi de gustul românesc. “Pâinea asta e delicioasă şi a făcut-o pe grătar. E minunată! Te face să o mănânci pe toată. Peisajul îţi taie răsuflarea. e o ţară frumoasă, dar cel mai frumos e că românii te ajută tot timpul”, a spus o turistă din Chicago după ce a gustat din bunătățile preparate de doamna Maria.

Proiectul Mariei se numește „Întoarcerea la origini și la sănătate” și își propune să promoveze gastronomia tradițională, preparatele ciobănești, mâncarea sănătoasă.

Următorul popas Maria îl va face în Vatra Dornei, apoi vrea să pornească într-un periplu peste hotare să se întâlnească şi cu românii din diaspora, să le aduca printre străini mâncarea de acasă. 

Galerie foto





Vizualizări: 7,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: