Invenția unui târgujian: Curea de pantaloni cu colac de salvare încorporat
Un bărbat din Târgu-Jiu a obținut brevet de Invenție” de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărcii pentru o ”curea de pantaloni cu colac de salvare încorporat”. Brevetul a fost emis la sfârșitul lunii trecute, după ani buni în care a încercat să convingă statul român că invenția sa poate salva vieți.
Vasile Galbenu este inginer de sistem în informatică la Spitalul de Pneumoftiziologie
”Tudor Vladimirescu” de la Dobrița și absolventul Facultății de Politehnică din Timișoara. Târgujianul a conceput o curea ce poate salva vieți.
”După ce am convins specialiștii de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.) pe parcursul a 8 ani, în regim de urgență, fiindcă dacă nu plăteam taxe de urgență răspunsul l-aș fi primit în 15-20 de ani, că produsul poate fi construit, iar după ce aceștia, în urma cercetărilor internaționale pe care le-au făcut au apreciat că un astfel de produs nu numai ca nu ar mai exista, dar nici nu exista solicitare de brevet într-o altă țară. În data de 30.04.2024, O.S.I.M. mi-a acordat brevetul de invenție. Prin acest document se protejează legal, pe plan național și internațional, o idee prin care se poate construi cureaua de pantaloni având încorporată în ea un colac de salvare. Aceasta poate salva de la înec dacă este purtată de o persoană ajunsă într-un mediu lichid, chiar și în situația în care s-ar afla în stare de inconștiență”, a povestit Vasile Galbenu pe pagina de socializare.
Cureaua care salvează vieți are în spate și o poveste. ”Ideea invenției mi-a fost dată de cineva acum vreo 8 ani, într-un vis, noaptea. M-am tot întrebat de ce mi-a fost dată mie și nu altcuiva?... Nu știu să răspund la întrebarea aceasta!… Poate din cauza că nu am făcut rău niciodată cuiva și am în gena mea să fac bine tuturor celor din jur, atât, fără sa urmăresc ca acel bine să mi se întoarcă”.
Inventatorul gorjean speră să găsească resursele necesare să o producă la același preț cu o curea normală. ”Cureaua de Pantaloni cu Colac de Salvare (CPCS), ca aspect exterior, nu diferă cu nimic de o curea obișnuită. Dacă voi reuși ca întreg procesul de fabricație al CPCS să fie automatizat, prețul unei CPCS ar fi sensibil egal cu cel al unei curele de pantaloni obișnuită și consider ca de pe urma fabricării noului produs s-ar putea obține sume uriașe de bani. Pe viitor, ca să încerc să valorific acest brevet, voi bate pe la porțile instituțiilor, pe la porțile prietenilor, poate pe la porțile necunoscuților, pe la porțile tuturor care as considera că m-ar putea ajuta să automatizez procesul de fabricație a CPCS”.
Târgujianul are și planuri de viitor dacă invenția sa va fi produsă. ”Dacă se va întâmpla ca de pe urma acestei idei să se obțină bani mulți, am de gând ca majoritatea covârșitoare a banilor să fie folosită la proiecte care să ajute tinerii de la orfelinate, ce au împlinit 18 ani, și pe care statul îi aruncă în strada la împlinirea acelei vârste. Visez la ziua când ei ar putea primi gratuit, la 18 ani, o locuință, un loc de munca iar după un număr de ani, să ajute, la rândul lor un alt semen de-al lor”.