Interviu cu arhitectul care vrea să facă Târgu Jiu mai frumos

Sabin Cornoiu este arhitect și s-a întors acasă. În toate spațiile pe care noi le evităm, din oraș, deoarece nu sunt deloc întreținute, el vede altceva. Pe Jiul murdar vede pontoane și o faleză de ținut minte. Spații pentru petrecere a timpului liber într-un oraș viu, care își respectă cetățenii. 

I-am luat un interviu despre visul de a face Târgu Jiul mai frumos.


Reporter: Sabin, urmăresc de mult timp postările tale cu imagini din proiectul falezei. Imaginile sunt spectaculoase, aproape ca ni se pare ireal sa fie asta la Târgu Jiu. Este imposibil?

Sabin Cornoiu: Nimic nu este imposibil. Acest proiect de voluntariat, de revitalizare, poate să schimbe complet o parte din aspectul orașului, iar faptul că Târgu-Jiul are potențialul de a urma exemplul unor orașe precum Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, Tulcea, Sibiu mă face să cred și mai mult în el. 

Ai publicat acest proiect de luni de zile. Ai fost contactat de autorități, ele sunt interesate de implementarea lui?

Sabin Cornoiu: Lucrez la proiect din data de 14 iulie 2023. Primele imagini pe care le-am făcut publice au fost la începutul lunii septembrie (în același an). În prezent, în ultimele 3 săptămâni, am fost contactat de diferite persoane implicate mai mult sau mai puțin politic. Răspunsul meu a fost același pentru toți. Proiectul Faleza Jiu este unul apolitic și este liber pentru toată lumea dar am câteva pretenții. Îmi doresc să văd pași privind dialogul între instituțiile implicate și o sursă de finanțare. Evidențiez faptul că, pentru mine, este esențial timpul și efortul investit în acest proiect de voluntariat și că este necesară o implicare serioasă și susținută din partea celor interesați.


Reporter: De ce ar fi nevoie pentru implementarea ideii tale și care ar fi beneficiile?

Sabin Cornoiu: În momentul de față terenul este proprietatea statului și se află sub administrarea Hidroelectrica. Pe lacul de acumulare am propus pontoane de unde se pot închiria hidrobiciclete și bărcuțe cu vâsle. Automat trebuie inițiată o discuție și cu Apele Române. Digul Tulcea a fost într-o situație similară. Ei au reușit să rezolve problema cu terenul, au reușit să obțină fonduri iar anul trecut proiectul Faleza Tulcea a fost finalizat. Țînând cont că Ansamblul Monumental Calea Eroilor va intra în UNESCO, ar trebui să fie ceva mai ușor de atras fonduri mai ales că proiectul este gândit să indice o direcție de dezvoltare înclinată spre turism. Faleza Jiu străbate orașul de la nord la sud. Este un fel de cameră de zi în aer liber unde toți locuitorii orașului se pot întâlni. Am propus piste pentru biciclete, o alee pietonală, o parcare specială pentru autobuzele cu turiști, plus multe alte funcțiuni secundare. Principalul beneficiu este legat de îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.


Reporter: Cum simți orașul? Întreb pentru ca aud mulți oameni de până în 40 că speră să vadă copiii lor acest oraș așa cum merită și cum sigur se poate. Parcă ieri ai noștri spuneau asta cu referire la noi...

Sabin Cornoiu: Când m-am întors acasă primul lucru pe care l-am observat a fost faptul că orașul este împânzit de mașini. Este doar o chestiune de timp până când fiecare membru al familiei ce deține permis o să aibă propria mașină. Ar trebui să ne îndreptăm atenția către zonele lăsate în paragină, spațiile verzi, mersul pe bicicletă, modernizarea aleilor pietonale care să te invite să pășești pe ele. Toate aceste lucruri fac bine la sănătatea fizică și psihică. Orașele au un început dar nu au un final, ele sunt într-o continuă dezvoltare, apar generații noi, apar clădiri noi, apar zone de interes noi. Aici, această evoluție este foarte lentă ceea ce mă duce cu gândul că ne aflăm într-o stare ușoară de neant, o stare în care ne bucurăm de prezentul orașului dar fără să îi dăm o direcție de dezvoltare clară. Eu sunt de părere că orașul are nevoie de un impuls, are nevoie de un viitor, dar acest viitor trebuie vizualizat și îndreptat cu pași mărunți spre el.


Reporter: Chiar așa, de ce te-ai întors acasă?

Sabin Cornoiu: Unul dintre visele mele este să introduc realitatea virtuală în arhitectură și de ceva timp am început mici colaborări cu o firmă de arhitectură din străinătate. Încă mai țin legătura cu fostul birou din București dar și cu cei doi colegi din facultate (ce am plecat împreună pe un singur drum). Am locuit în București, Timișoara și Oradea. Pentru un astfel de program nu am nevoie de o locație fizică exactă, nu trebuie să fiu neapărat într-un anumit loc, am libertatea de locui oriunde, evident sunt și situații în care trebuie să fiu plecat dar, cumva, simt că avantajul de a locui într-un oraș mic este faptul că îți oferă un ritm de viață mai relaxat și mai puțin aglomerat. Aici simt că timpul trece mai greu iar accesul la natură este mai facil ca să nu mai vorbesc de frumusețile pe care județul nostru ni le oferă. 


Reporter: Spune-mi un loc unde îți place să mergi în Târgu Jiu și un lucru care nu-ți place deloc.

Sabin Cornoiu: Unul dintre locurile mele preferate din Târgu Jiu este zona râului Jiu (o zonă pe care am descoperit-o când m-am dus la plimbare pe digul Jiului), de la hidrocentrală până în zona de sud (zona mallului). Acolo, în mijlocul naturii sălbatice și a liniștii, mă simt conectat cu natura și găsesc pace și inspirație. Este un contrast puternic cu zonele aglomerate și zgomotoase ale orașului, unde traficul auto își face simțită prezența. Am multe momente când, după ce fac sport, merg acolo să privesc apusul.

În ceea ce privește zonele care nu mă încântă, acestea sunt legate de discrepanța evidentă între spațiile verzi și cele gri, unde procentul de spații gri este mult mai mare decât cel de spații verzi. Acest lucru mă îngrijorează, deoarece cred că este crucial să existe un echilibru între urban și natural pentru a asigura calitatea vieții locuitorilor și sănătatea mediului înconjurător. Ca exemplu, pot menționa zonele din spatele blocurilor, care sunt predominant ocupate de mașini.


Reporter: Am observat ca oamenii sunt foarte încântați de proiectul propus de tine. Ce ai de gând sa faci mai departe pentru a-l putea implementa. Care e planul tau pe mai departe?

Sabin Cornoiu: Toată energia pe care am investit-o în proiectul de voluntariat este primită de la oameni. Ei m-au ajutat de la bun început, ei m-au susținut, ei m-au împins să merg mai departe iar eu am găsit inspirație în cuvintele lor. În cazul în care nu nu este nimeni interesat de realizarea lui atunci nu-mi rămâne decât să sper că, la un moment dat, o să apară o altă generație care or să își asume proiecte de o asemenea anvergură. În momentul de față dorința mea este ca autoritățile să facă un mic efort și să vadă orașul prin ochii mei.

Galerie foto












Vizualizări: 6,017

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: