Povestea ciobanului cu facultate de pe Transalpina
Cioban cu facultate! E rară această alăturare de cuvinte. De aici și surprinderea multor turiști când află povestea unui păstor de pe Transalpina. Aristică Bălan a făcut facultatea de Silvicultură în Brașov, dar a iubit mai mult turmele de oi și așa a ajuns să cutreiere munții cu miile de mioare pe care le are în grijă.
Aristică Bălan s-a împrietenit repede cu turiștii care au fost curioși să facă poze cu turmele de oi sau cu măgarii, să-i împrumute cojocul și să afle ce înseamnă transhumanța.
Străinii sunt cei mai fascinați. „Opresc mulți străini că n-au văzut la ei în țară așa ceva pe viu. Turmele de oi, măgarii, pe noi cu cojoacele și cu tot ce avem noi pe munți. Nu prea înțeleg eu engleza că nu am studiat decât rusa la școală, dar ne înțelegem. Îmi cer cojocul, desagii, să facă poze. Stau cu noi cu oile, le dau mâncare la măgari. Sunt foarte impresionați”, a mărturisit păstorul.
De peste 20 de ani, cutreieră munții cu turmele de oi. De primăvara devreme până toamna târziu. „Toți cred că ciobanii sunt niște oameni proști, că nu știu nimic decât să stea după animale, dar e greșită această percepție. Suntem și noi cunoscători de carte. Am terminat o facultate și puteam să merg în altă parte, dar mi-a plăcut mai mult cu oile. Cioban vreau să mor”, ne-a mai spus Aristică Bălan.
Transumanța a devenit obiectiv turistic, în ultimele săptămâni, în special pentru cei care tranzitează Transalpina. Turmele de oi de pe creste au devenit o atracție în plus pentru turiștii care caută peisajele deosebite din munții noștri.