Povestea englezului care s-a îndrăgostit de Gorj și a adus cafeneaua englezească la sat

A venit în Gorj împreună cu soția sa și s-a îndrăgostit de comuna Runcu. Așa a început povestea lui Martin, un englez căsătorit cu o târgujiancă și care nu doar că a vrut să mai revină aici, dar a vrut să se și lege de Gorj. Pentru Martin și Doris, comuna Runcu nu mai este doar o atracție turistică, ci ”acasă”, pentru că cei doi și-au cumpărat aici o casă, și au adus cu ei puțin din spiritul englezesc, o cafenea care este acum vedeta satului. 

Doris a plecat în urmă cu câțiva ani în Anglia și s-a căsătorit cu un englez. În urmă cu aproximativ opt ani de zile l-a adus pe Martin la Gorj și i-a prezentat o parte din frumusețile județului, iar comuna Runcu l-a convins că ar putea într-o zi să renunțe la viața din Anglia pentru un trai într-un sătuc liniștit de sub munte.

”Mi-am cunoscut soțul în Anglia, este englez, iar când am venit în vizită la Gorj și a văzut comuna Runcu a vrut să aibă o casă aici. Am luat decizia aceasta în urmă cu opt ani, am cumpărat o căsuță, am amenajat-o și de șase ani este gata, iar atunci am decis să facem aici și o afacere. A fost ideea soțului și el este cel care se ocupă de afacere. Am cumpărat o casă veche, construită undeva în 1920, aici a fost cândva și un han, am amenajat-o și am transformat-o în cafenea, avem și câteva locuri de cazare și o curte generoasă cu terasă. Ideea cafenelei în stil englezesc a prins foarte bine și avem clienți care vin din Târgu-Jiu special la Runcu să bea cafeaua”, povestește Doris.

Așa a luat prins viață ”Casa veche”, cafeneaua de la sat cu iz englezesc care aduce un plus valoare comunei susțin autoritățile locale. ”Este ceva nou la sat și pentru noi, dar și pentru Gorj. Este un pic altfel față de celelalte, se simte spiritul englezesc, au alte viziuni, este ceva cu totul diferit, este la alt nivel. Au vreo 20 de feluri de cafea, au amenajat foarte cochet la interior, iar cei care vin aici o dată, vor continua să vină. Sunt foarte bine integrați în comunitate, Martin este foarte drăguț și pare că s-a adaptat perfect. Au inaugurat cafeneaua chiar de zilele comunei. Mă bucur că am un investitor englez în comună care a revoluționat cafeneaua de la sat”, a povestit primarul din Runcu, Adi Câmpeanu. 

Pentru Martin și Doris Lawson, comuna Runcu este acum acasă și, poate, în viitor vor renunța definitiv la Anglia pentru Gorj. 

Galerie foto



Vizualizări: 18,788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: