Miza blatului PNL - PSD

Cam pe toate televiziunile centrale auzim de faptul că politicienii au aruncat țara într-o criză politică pentru interesul celor două mari partide din România, PNL și PSD. Negocierea este cam așa: primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin, președinții de consilii județene să fie aleși uninominal, alegerile anticipate să fie la vară, în aceeași zi cu alegerile locale și în aceleași secții de votare.

Asta înseamnă că o să primim șase buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local, unul pentru Consiliul Județean, unul pentru președintele Consiliului Județean, unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților. Pentru mulți români, votul nu va fi deloc simplu.

PSD, PNL și UDMR sunt marii câștigători ai alegerilor într-un singur tur la primari. Se știe că primarii în funcție au cele mai multe șanse, iar PSD și PNL au cei mai mulți primari. Alianța USR-PLUS va avea de suferit, iar interesul liberalilor este să își consolideze puterea pe partea dreaptă, chiar și prin lovituri sub centură aplicate partidelor mai noi. PSD și-a făcut sondaje și, în condițiile alegerilor în două tururi, ar fi pierdut aproape toate dacă nu chiar toate capitalele de județe.

Klaus Iohannis își dorește anticipate pentru a avea timp de patru ani un guvern cu susținere parlamentară, dar și pentru a desemna tot el premierul peste patru ani, adică în ultimul an de mandat. Altfel, alegerile parlamentare s-ar fi suprapus cu cele prezidențiale, pe când așa are o șansă de a mai ajuta PNL și în 2024.

Ponta a intrat în joc având probabil garanția că Pro România va avea liste comune cu PSD. De altfel, o denumire gen PSD - Pro România nici nu ar suna chiar rău.

PMP ar putea intra în alianță cu PNL sau poate va încerca de unul singur să facă pragul, iar ALDE se va topi probabil într-unul din marile partide.

Cu alte cuvinte, după teatrul politic de care vom avea parte în următoarele luni, clasa politică va rămâne la fel de îmbâcsită, alegerile nu vor aduce nicio schimbare, iar exodul românilor către alte țări va continua.

Vizualizări: 4,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: