Cauzele semieșecului USR-PLUS

Dan Barna nu a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ceea ce nu poate fi considerat chiar un eșec, având în vedere că vorbim de un om care face politică de doar câțiva ani. Șansele lui erau mici de la început, doar că au scăzut în campania electorală. Dacă „Fară penali“ a prins la public în primăvară, sloganul de la prezidențiale, cu „Fericiți în România“, a stârnit râsul. Și nu doar sloganul a fost nefericit, ci și scenetele postate de Barna pe facebook, din familie, încercând să arate că este un om ca noi toți.

O mare eroare a lui Dan Barna a fost și că a impus alegeri interne înainte de prezidențiale. A fost un calcul politic care l-a reconfirmat în funcția de președinte, dar care a creat senzația unui partid rupt în două, pentru că inevitabil a fost o campanie internă și cu atacuri. Barna și-a asigurat postul de președinte, dar iată că acum i se cere să plece, pentru că rezultatul a fost mai slab decât ar fi trebuit.

Alianța USR-PLUS a pierdut o treime din voturile de la europarlamentare. Dacă oamenii lui Barna și Cioloș își adjudecaseră fără drept de apel Capitala și marile orașe, la prezidențiale s-a impus candidatul susținut de PNL.

Cei de la USR-PLUS au pierdut și prin faptul că Barna nu a explicat clar dacă a furat sau nu bani europeni, și prin faptul că o parte din oamenii de la PLUS s-au odihnit în această campanie electorală, la Gorj fiind absolut inexistenți.

Decizia de a nu intra la guvernare, după ce au trântit guvernul PSD, este și aceasta o posibilă explicație, pentru că a dat senzația de șovăială, de lipsă de asumare.

Dar, au fost și motive obiective. Până la urmă, Barna avea o intenție de vot de numai 5% atunci când s-a aruncat în luptă și a reușit aproape o triplare a voturilor. USR și PLUS sunt partide tinere, cu oameni care fac politică de câțiva ani, astfel că greșelile sunt firești. O bună selecție a candidaților pentru alegerile locale și pentru cele parlamentare le-ar putea aduce electoratul înapoi, mai ales că PNL rămâne un partid nereformat, care pare ok doar prin comparație cu PSD.

Vizualizări: 2,723

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: