Un coșmar politic

Sondajele de opinie de arată un posibil tur 2 la prezidențiale între actualul președinte Klaus Iohannis și încă premierul Viorica Dăncilă. Un coșmar politic, așa cum am tot avut de trei decenii în România. Dintre cei doi, răul cel mic pare a fi Klaus Iohannis, asta dacă putem numi rău cel mic un președinte neimplicat, care nu a generat schimbări majore în societate și nici măcar dezbateri importante. Cu excepția momentul în care care a descins la guvern, atunci când Grindeanu pregătea o ordonanță antiJustiție, Iohannis nu a făcut nimic care să rămână în memoria publică.

Despre Dăncilă, ce să zic. Nu există ca om politic, ea fiind doar o interfață a unui grup de politicieni și consultanți care nu doar că îi scriu discursurile, ci decid în locul ei. Un executant bun Dăncilă, dar nu poți să dai țara pe mâna uneia care nu ar putea produce singură nici măcar o replică inteligentă.

Dan Barna este pe trend descrescător, având o campanie neinspirată, cu gafe, din care USR - PLUS ar trebui să învețe că votul de la europarlamentare, care a fost excepțional, a fost totuși unul de conjunctură. Oamenii noi din politică nu au demonstrat încă faptul că merită încredere, fiind mai degrabă beneficiari ai unor cecuri în alb din partea alegătorilor.

Singurul candidat care a avut o campanie inteligentă este Theodor Paleologu. Susținut de un partid mic, PMP, Paleologu nu are șanse reale de a intra în turul al doilea, dar a reușit să capteze atenția unui anumit tip de electorat, acela care mereu vrea ceva mai bun de la clasa politică, dar de fiecare dată este dezamăgit. Paleologu a luat voturi și de la Barna, și de la Iohannis, devenind de ceva zile o țintă a atacurilor celor de la USR - PLUS. Aceștia îl acuză că, prin candidatura lui, facilitează accesul lui Dăncilă în turul al doilea, deși realitatea este că Barna nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Dar, e mai simplu să dai vina pe alții.

Mircea Diaconu, candidatul susținut de Pro România și ALDE, a fost destul de absent. Înțeleg din unele sondaje că se bate pe locul al patrulea cu Paleologu, dar este mai degrabă meritul partidelor din spatele lui.

Alegerile prezidențiale ar putea produce surprize doar prin faptul că lipsa campaniei electorale, a dezbaterilor, a confruntărilor, a făcut ca interesul alegătorilor să fie scăzut. Pe fondul unei prezențe reduse la vot, cifrele anunțate de sondajele de opinie ar putea fi contrazise de realitate, așa că, dacă vă doriți un anumit tip de președinte, votați-l în primul tur de scurtin.

Vizualizări: 2,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: