Păcăleala eliminării pensiilor speciale

Mult teatru ne-au oferit politicienii în ultimele zile, când ne-au păcălit că vor să elimine pensiile speciale. Chipurile, nu s-au înțeles, dar vor relua discuțiile în sesiunea următoare, prin februarie, când vor anula niște categorii de pensii speciale.

Miza este următoarea: la 1 ianuarie intră în vigoare prevederile care le permit primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene să primească pensii speciale. Adică o armată întreagă de activiști politici. Mulți dintre ei au depus deja cererile. În ianuarie li se aprobă dosarele, iar în februarie va fi eliminat acest drept. Doar că, potrivit legii, un drept câștigat nu poate fi anulat, astfel că doar cei care ar ieși la pensie din februarie încolo ar pierde dreptul la pensie specială. Cei care își vor depune cererile în ianuarie, se vor bucura de pensia specială până la finalul vieții.

Mulți parlamentari au vârsta pensionării, au în trecut mandate de primar, așa că își vor lua pensiile speciale, apoi ne aruncă praf în ochi că le-au eliminat. Peste câțiva ani, un alt parlament va da din nou dreptul la pensii speciale pentru câteva zile și vom avea o nouă generație de pensionari de lux. Iar povestea se va repeta, până când vom prinde în Constituție inderdicția acordării unor astfel de privilegii.

Dacă liberalii vor să ne arate că sunt împotriva pensiilor speciale pentru aleșii locali, au doar varianta asumării răspunderii sau ordonanței de urgență. Dar, și ei sunt dependenți de oamenii care le aduc voturi, astfel că doar simulează lupta cu pensiile speciale.

Cred că în România sunt câteva categorii, puține, care merită pensii mai mari decât cele calculate pe principiul contributivității. Judecătorii ar fi o astfel de categorie, dar cuantumul pensiei speciale trebuie să fie totuși rezonabil, suportabil de buget. Iar legea să nu permită șmecherii. Acum, un judecător care mai are un an până la pensie este numit judecător delegat la penitenciar, își dublează salariul, iar prin această șmecherie permisă de lege nu se mai pensionează cu 12-15 mii de lei, ci cu 30.000 de lei. Din cauza unora care au pensii de la 30.000 de lei în sus, care nu sunt mulți, dar bine mediatizați, magistrații care anunță proteste pentru a-și păstra drepturile nu mai au acum suportul publicului. Dacă ei ar recunoaște faptul că unii dintre ei au recurs la șmecherii și i-ar dezavua, poate că publicul ar fi mai receptiv la problema lor.

Nu am auzit de astfel de șmecherii la pensionarea polițiștilor sau cadrelor din armată ori servicii secrete, nu am auzit la aceste categorii de pensii de zece mii de euro. Dar, la magistrați sunt cel puțin câteva cazuri în fiecare județ.

Mulți poate nu știu, dar și jurnaliștii au parte de pensii speciale. Cei care cotizează cinci ani la o uniune profesională recunoscută primesc la pensie încă 50% peste pensia pe care o au pe contributivitate. Un subiect despre care ar trebui să se discute mai mult.

Vizualizări: 7,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: