Secretele îngrijirii corecte a cactuşilor
Pentru a avea cactuşi sănătoşi, care fac flori şi le menţin mult timp, este util să știiţi unele secrete ale îngrijirii acestor plante cu totul speciale. Dacă respectați aceste mici trucuri de îngrijire vă puteți bucura de aceste adevărate minuni cu țepi, care vă vor încânta cu frumusețea unică a florilor lor.
Cactușii pot fi ținuți în grădină sau pe balcon din aprilie până în octombrie, pe perioada iernii fiind necesară aducerea lor în spații reci, dar cu temperaturi pozitive. Ideal ar fi să avem o mini-seră sau balconul închis, deoarece cactușii sunt pretențioși în ce privește temperatura: 20-30 grade Celsius ziua și mai puțin cu 10 grade noaptea.
Un dezavantaj al camerelor de apartament, pentru cactuși, este aerul uscat, așa că spațiile interioare în care iernează cactușii trebuie des aerisite, dar cu mare atenție ca să nu stea direct în curentul de aer rece.
În general, cactușii trebuie ținuți într-un loc fix, căci dacă-i mutați dintr-un loc în altul, nu mai înfloresc aproape deloc sau o fac foarte rar.
Dacă aveți numai câteva exemplare, le puteți ține într-un acvariu gol cu nisip pe fund. Așezați ghivecele pe nisip și acoperiți acvariul parțial cu geam transparent, dar udați periodic nisipul pentru umiditate constantă. Este o soluție foarte bună pentru o colecție mică de cactuși. Dacă aveți mai multe exemplare de cactuși, îi puteți așeza pe pervazul ferestrei în cea mai răcoroasă și mai aerisită cameră, ferindu-i de căldura caloriferului.
Nu vă faceți griji dacă țepoșii dumneavoastră nu dau semne de boboci. De obicei, cactușii înfloresc abia în al doilea sau al treilea an de viață, iar unele specii ajung la maturitate cam în 25 de ani.