Tehnici şi tehnologii moderne pentru o dantură sănătoasă şi un zâmbet strălucitor
Tehnici şi tehnologii moderne pentru o dantură sănătoasă şi un zâmbet strălucitor
Cu toţii dorim să avem un chip luminos şi plăcut, căutând constant modalităţi prin care să aducem îmbunătăţiri la nivelul expresiei faciale. Unul dintre aspectele esenţiale care influenţează imaginea chipului nostru este cel legat de dantură. Un zâmbet plăcut va aduce întotdeauna un plus de frumuseţe şi luminozitate feţei noastre, astfel că devine esenţial să ne îngrijim cavitatea orală constant şi corect, dar şi să intervenim atunci când ne confruntăm cu diverse contexte stomatologice care ne pot influenţa estetica feţei.
Aparatul dentar şi beneficiile acestei tehnologii
O dantură perfect aliniată, dinţi egali şi frumoşi, precum şi o ocluzie corectă sunt caracteristici pe care nu toţi le îndeplinim, fie prin natura bagajului genetic moștenit, fie din cauza diferitelor contexte pe care le parcurgem din punct de vedere medical. Evoluţia impresionantă înregistrată la nivel ştiinţific, face posibil ca noi să beneficiem astăzi de o multitudine de tehnici cu ajutorul cărora se poate interveni asupra aspectelor mai puţin plăcute, cum ar fi o dantură inestetică sau o ocluzie greşită, Astfel, purtând un aparat dentar, zâmbetul nostru se poate bucura de îmbunătăţiri, iar chipul nostru poate deveni mult mai luminos şi mai plăcut.
Când apelăm la aparatul dentar?
Aplicarea unui aparat dentar nu este specifică doar perioadei copilăriei, ci este destinată chiar şi adulţilor, atâta timp cât medicul specialist în ortodonţie decide că această procedură este compatibilă specificului pacientului. Intervenţia unui aparat dentar este recomandată, în special, atunci când dantura nu este poziţionată astfel încât să asigure o ocluzie normală, dar şi un zâmbet plăcut şi potrivit în estetica generală a chipului.
Fie că dinţii sunt prea depărtați sau foarte aglomeraţi, ocluzia este inversă, adâncă, deschisă sau încrucişată, dacă incisivii sunt disproporţionaţi în raport cu restul dentiţiei sau sunt prezente durerile articulare la nivelul maxilarului, aparatul dentar are sarcina de a interveni şi de a restabili normalitatea la nivel oral.
Ce tip de aparat dentar vom purta?
Aplicarea unui aparat dentar se va face de către specialistul în ortodonţie. Pe baza investigaţiilor imagistice şi raportându-se la contextul medical al pacientului, medicul ortodont decide durata purtării şi tipul de aparat care va acţiona cel mai eficient. Există tipuri de aparate fixe care acţionează prin intermediul bracket-urilor. Pot fi metalice, ceramice sau din cristale de safir. De asemenea, se poate opta pentru varianta care vizează mai mult estetica, respectiv aparatul lingual, montat pe latura interioară a dinţilor, precum şi pentru aparatul detaşabil, tip gutieră.
Cum ne recăpătăm zâmbetul în cazul edentaţiei?
Dacă ne confruntăm cu pierderea totală a danturii, vom experimenta o serie de neplăceri şi disfuncţionalităţi care vor avea efecte negative în timp, astfel că noile tehnologii vin cu soluţii de ultimă generaţie, în vederea restabilirii rapide a funcţionalităţii şi sănătăţii orale. Dinti ficsi in 24 ore reprezintă astăzi cea mai rapidă modalitate prin care o proteză dentară se poate fixa pe un număr de patru sau şase implanturi. Inserarea implanturilor se face strategic, astfel încât să suporte o proteză completă.
La doar 24 de ore de la implantarea rădăcinilor din titan, pacientul se poate bucura de o proteză provizorie perfect funcţională, aceasta urmând a fi înlocuită după şase luni, cu lucrarea protetică definitivă.