Fără clădiri înalte în zona de protecție a Căii Eroilor

Intrarea operelor lui Brâncuși în Patrimoniul UNESCO vine la pachet și cu reguli mai stricte în privința urbanismului. Se lucrează la un nou plan urbanistic zonal care cuprinde Calea Eroilor, dar și zona de protecție a monumentelor lui Brâncuși. 

O comisie de la Ministerul Dezvoltării a vizitat, marți, Calea Eroilor. A prezentat deja primele concluzii. „Una este cu privire la amplasarea zonelor de inserție ale utilităților, mă refer la electricitate și gaze, care dau foarte, foarte rău. se vă extrem de urât. Vedeți, ansamblul e obturat de bariera aceasta de gard viu. De asemenea, cred că ar trebui limitat regimul de înălțime al construcțiilor la nivelul unei case cu mansardă măcar de acum încolo. Blocurile care există și nu mai pot fi demolate ar trebui cumva amenajate, înconjurate de niște copaci, dă o tentă a atmosferei anilor 40 așa cum a fost gândit întregul ansamblu monumental”, a spus Victor Banța, secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării. 

Cristina Enache, șefa de proiect, a explicat la ce detalii trebuie să fie atente autoritățile în realizarea noului plan: “E foarte important ca acest ax să nu fie obturat din punct de vedere al perspectivei, să fie menținut și susținut de o cornișă constantă, de o arhitectură care nu agresează această perspectivă. Vor fi necesare studii de vizibilitate, studii de peisaj urban”.


„Nu vom mai putea colora fiecare casă și fiecare bloc din zona centrală așa cum ne dorim. Vorbim de 100 de metri stânga și 100 de metri dreapta, unde se respectă aceeași legislație. Vorbim și de zona de protecție nu numai de o stradă care are 6-7 metri lățime și câteva sute lungime”, a spus și primarul Marcel Romanescu.

Vizualizări: 1,222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: