Pîrvulescu (FNME): Nu poți să faci de-a-n boulea sisteme regenerabile fără să ai nimic în bandă!

“Nu poți să faci e-a-n boulea sisteme regenerabile fără să ai nimic în bandă!” Afirmația vine de la președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu. Sindicalistul e convins că prețurile la energie vor fi istorice și în iarna geroasă care se anunță.

Dumitru Pîrvulescu e convins că ne așteaptă o iarnă grea. El a vorbit și despre investițiile care încă sunt în așteptare la Complexul Energetic Oltenia: grupurile pe gaze și parcurile fotovoltaice.

“E clar că România nu va putea să treacă în anii următori fără a compensa energie în bandă. Nu poți să construiești de-a-n boulea sisteme regenerabile fără să ai nimic în bandă și s-a văzut și anul acesta care au fost consecințele cu prețul acela gigant, de peste o mie de euro pe megawatt/oră. Probabil că și la iarnă va fi tot la fel, va fi grea pentru români pentru că intrăm cu stocuri foarte mici în special pe zona hidro. Sunt cele mai mici acumulări din ultimii cinci ani așa că dacă vine acea iarnă prognozată nu știu ce vom face. Nici din importuri nu putem să compensăm și nu mai vorbim de prețuri. Prețurile o să zboare. Părerea mea e că o să fie mai mari decât maximul din vară”, a precizat Dumitru Pîrvulescu.

Acesta a fost, de altfel, unul dintre subiectele discutate la București, când minerii au făcut protest. Au ridicat și problema veniturilor de completare pe patru ani în caz de concedieri colective, dar soluții nu au avut guvernanții. Dimpotrivă, ministrul Energiei a aruncat problema în curtea Ministerului Muncii.

„Am dat proiect la Minister, am tot cerut, dar toate chestiile astea sunt pasate. Prima e pasată la secretarul general al Guvernului pentru că are în subordine Transelectrica și Transelectrica nu a licitat acel studiu de adecvanță și fără acela nu poți să ai câștig de cauză în fața Comisiei Europene pentru că nu ai argumente. La veniturile de completare, pisica se aruncă la Ministerul Muncii pentru că Ministerul Muncii trebuie să vină cu așa ceva. I-am amintit domnului ministru că ordonanța din 2019 dată de Orban a fost făcută de domnul Vișan în curtea Ministerului Energiei, în ultimele zile de mandat ale domnului Vișan, dar toate sunt chestii politice. Nu vedeți ce circ politic avem? Oricum cred că sunt binevenite aceste proteste pentru a vedea cât mai clar lumea ce nu au făcut pentru noi”, a mai subliniat Pîrvulescu, într-o emisiune la Tele 3.

Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: