Protest la spital. Timp de două ore s-a întrerupt activitatea!
Zeci de salariați ai Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au protestat miercuri în holul Policlinicii din oraș, nemulțumiți fiind de inechitățile salariale. Personalul TESA, dar și asistenții și infirmierii au participat la protest, toți fiind nemulțumiți de modul în care guvernanții tratează problemele din sistemul medical.
Protestul s-a desfășurat pe parcursul a două ore, tocmai pentru a nu afecta activitatea unității medicale. Oamenii au ieșit din cabinete și, cu banderole albe la braț, și-au spus nemulțumirile. ”Noi nu am fost introduși în grila de salarizare, ordonanța 20/2016. Nu există nici economiști, nici juriști. Eu am un salariu de 1.500 de lei în condițiile în care ne ocupăm de salarizare, tot ce ține de dosare personale, sporurile personalului medical. Lucrez de peste zece ani în spital, am familie, am doi copii și am și un împrumut în franci elvețieni. Eu consider că nu numai medicul, asistentul sau infirmierul este important pentru bolnav. Și noi, TESA, avem contribuția noastră”, a spus Diana Olariu, economist.
Nina Sprâncenatu a lucrat 38 de ani ca asistentă medicală pe secția Neurologie a Spitalului Județean, din care mare parte ca asistent șef. ”După 38 de ani de muncă am ieșit cu o pensie de 1.400 de lei. Mi se pare foarte mică. Eu am lucrat pe Neurologie, o secție extrem de grea în condițiile în care timp de 24 de ani am fost asistent șef pe secție. Am ieșit la pensie la limită de vârstă, corect, anticipat și am surpriza să ies cu 1.400 de lei. Mă simt puțin nedreptățită”, a spus Nina Sprâncenatu, asistentă pensionară.
Popa: Avem niște discrpanțe enorme la salariu
Sindicaliștii Sanitas iau în calcul o grevă generală pe 30 octombrie. ”Nu avem un contract colectiv de muncă la nivel de sector, sunt foarte multe inechități create de ordonanța care a vrut să rezolve inechitățile în sistemul sanitar, a rezolvat unele, dar a creat altele și mai mari”, a spus Valentin Popa, lider de sindicat.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu confirmă inechitățile salariale ale angajaților. ”Dacă vorbim de persoane debutante, salariul este asemănător, puțin mai mare cel al infirmierului față de cel al unui economist, dar sunt sensibil egale dacă luăm în calcul faptul că au aceeași vechime, sunt debutanți, nou angajați”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul spitalului județean de urgență Târgu Jiu.
Cât privește celelalte unități spitalicești din județul Gorj, acestea nu și-au întrerupt activitatea și nici nu au protestat.