Demersuri la Baia de Fier pentru statutul de localitate turistică
Comuna Baia de Fier are toate şansele de a deveni localitate de interes turistic. În acest sens, primăria a depus deja documentaţia şi aşteaptă certificarea din partea Ministerului Turismului. Odată cu obţinerea statutului de localitate de interes turistic, autorităţile locale vor avea posibilitatea să acceseze fonduri cu o valoare mai mare. Primarul Dumitru Turbăceanu intenţionează ca, pe viitor, să lege comuna Baia de Fier de zona turistică Rânca.
Autorităţile de la Baia de Fier au depus documentaţia pentru a obţine statutul de localitate de interes turistic, iar în aceste zile aşteaptă răspuns din partea Ministerului Turismului. „Am făcut demersuri pentru ca Baia de Fier să devină o localitate de interes turistic. Am depus documentaţia la Ministerul Turismului atât pentru a obţine certificarea de localitate de interes turistic local, cât şi pentru interes turistic naţional. Rămâne să vedem ce răspuns primim, în funcţie de punctajul pe care-l avem. Noi sperăm ca, în această săptămână, să primim girul de la Ministerul Turismului, ulterior urmând să fie aprobată o Hotărâre de Guvern, în acest sens”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.
Condiţiile pentru a deveni localitate de interes turistic vizează sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare, starea drumurilor, puncte de interes turistic care pot fi vizitate, iluminatul stradal etc. „La Baia de Fier se lucrează la sistemul de canalizare şi la extinderea reţelei de apă, precum şi la potabilizarea apei, la construcţia unei staţii de tratare a apei. Ne ajută Peştera Muierii, obiceiurile şi tradiţiile zonei, sărbătorile comunei. Trebuie să obţii un anumit punctaj, nu orice comună poate obţine statutul de localitate de interes turistic”, a precizat primarul Turbăceanu.
Odată cu obţinerea statutului de localitate de interes turistic, autorităţile locale vor avea posibilitatea să acceseze fonduri cu o valoare mai mare. „Dacă vom deveni localitate de interes turistic vom putea accesa fonduri la valori mai mari pe Programul Operaţional Regional. Acum cea mai mare valoare este de un milion de euro pentru a reabilitarea drumurilor de incintă, pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Dezvoltarea turismului conduce implicit şi la crearea de locuri de muncă”, spune primarul comunei Baia de Fier.
PLANURI
Autorităţile locale de la Baia de Fier şi-au făcut deja planuri pentru dezvoltarea comunei. „Dacă vom reuşi să fim certificaţi ca localitate de interes turistic, pe viitor ne dorim să legăm Baia de Fier de zona turistică Rânca, prin instalaţii prin cablu. O legătură cu Rânca ar fi posibilă pe drumul forestier Valea Galbenului, care se modernizează de Direcţia Silvică, are o lungime de vreo 14 kilometri până la zona montană Rânca”, a declarat Dumitru Turbăceanu.