Cum se simte programul anti-abandon școlar în Gorj. Dar în buzunarele inspectorilor școlari?

Cine și câți inspectori școlari sunt implicați în implementarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ce salarii au aceștia?

După o săptămână de întrebări la Inspectoratul Școlar Județean Gorj tot nu avem răspunsurile... Nu este clar nici dacă funcționează și dacă într-adevăr a scăzut numărul elevilor din Gorj care renunță la școală.

Un program uriaș implementat la nivelul țării, pentru prevenirea abandonului școlar, își pune amprenta și în Gorj, însă nu cum ne-am aștepta.

Care este stadiul și impactul programului, ce tipuri de activități se întâmplă, cine le ține și cine și cât încasează sunt întrebări la care ISJ Gorj bâjbâie când vine vorba de răspunsuri.

O situație publicată în presa centrală și obținută de la Ministerul Educației arată că Gorjul avea 11 persoane care se ocupau de programul anti-abandon: 9 inspectori școlari și 2 contabili, chiar dacă legea prevede să fie doar 7.  

Deși Pandurul a insistat cu întrebarea legată de numărul de inspectori înrolați în acest program și ce venituri au, ISJ a refuzat să dea aceste informații, pe motiv că sunt date cu caracter personal. Am renunțat la nume și prenume, însă tot nu am primit informații despre salariu.  Legea prevede maxim 7 inspectori, dar la Gorj sunt 9. Toți cei din program beneficiază de o majorare salarială de 30%.

”Conform prevederilor Instrucțiunii Ministerului Educației nr. 313/DGIPRE/16.02.2023, art. 1, „Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului nominalizează, prin decizie, personalul implicat în gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin P.N.R.R., în limita a maxim 7 posturi, în funcție de volumul și complexitatea activităților, cu modificarea corespunzătoare a fișei postului”. Informațiile pe care le solicitați (nume, prenume și salariu) reprezintă date cu caracter personal, neputând fi divulgate”, a transmis ISJ Gorj.

 Unitățile de învățământ cuprinse în PNRAS, la nivelul județului Gorj, sunt: Școala Gimnazială „Voievod Litovoi” Târgu Jiu, Școala Gimnazială Scoarța, Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Lelești, Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, Școala Gimnazială Nr. 3 Rovinari, Școala Gimnazială Andreești, Liceul Tehnologic Turburea, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, Școala Gimnazială Țânțăreni, Școala Gimnazială Lihulești și Liceul Tehnologic Tismana.

În total, explică ISJ Gorj, sunt implicați 570 de elevi, iar programul PNRAS vizează activități în vederea prevenirii abandonului școlar: ”Cele 11 unități de învățământ selectate în PNRAS se află în cel de-al doilea an de implementare. La nivelul acestor școli s-au derulat următoarele tipuri de activități/acțiuni: activități remediale, cursuri de formare profesionale, workshop-uri etc., excursii, achiziționarea de rechizite, mobilier didactic etc., asigurarea hranei (de tip masă caldă) pentru elevii din program, digitalizare etc”.

La nivelul școlilor, spune ISJ Gorj, sunt echipe de lucru, neremunerate pentru activitățile desfășurate. ”Aceste echipe sunt constituite din 3-5 membri – în funcție de activitățile propuse/derulate”.

Problema, la nivel local și național, este că echipele din școli fac toată munca, iar banii îi încasează alții. 

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) are o valoare de peste 500 milioane euro și presupunea modernizarea a cel puțin 2.500 de școli din cele 3.500 de unități de învățământ de stat. 

Vizualizări: 1,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: