S-a lansat primul autobuz din România care va circula pe şosea şi pe apă!

A intrat în teste primul autobuz din România care circulă atât pe uscat, cât și pe apă. După luni de zile de teste, pe care mijlocul de transport le-a trecut cu brio, vehiculul botezat „frog bus”, în traducere „autobuzul broască” așteaptă acum oficial cursele pe Dunăre.

Județul Călărași se mândrește cu primul autobuz care circulă și pe șosea și pe apă. Aşadar pe lângă dotările unui vehicul normal, acesta are cârmă, elice, lumini de semnalizare și ancoră. A trecut cu brio toate testările și îi va duce pe călători până la vecinii bulgari din Silistra iar 12 kilometri vor fi parcurși pe Dunăre.

Pentru călători este mai mult un spectacol vizual pentru că, în realitate, trecerea este lina. Călătoria durează 30 de minute, timp în care pasagerii parcurg pe apă 12 kilometri.

Autobuzul are 35 de locuri iar scaunele nu au centuri de siguranță. Este una dintre condițiile pentru astfel de vehicule pentru ca, în caz de urgență pe apă, oamenii să nu fie legați. Însă sub scaune există astfel de veste de salvare pe care oamenii sunt obligați să și le ia în caz de urgență. 

Autobuzul care va fi condus de doi oameni: un șofer pe uscat și un căpitan naval pe Dunăre a costat 900 de mii de euro.

În țările din Europa există, în total, cinci autobuze ce pot circula atât pe uscat, cât și pe apă. În afara acestora însă, vehiculul botezat „frog bus” nu poate fi regăsit nicăieri. 

În ultimele luni de zile, autoritățile românești au efectuat mai multe teste privind buna funcționare a autobuzului care circulă și pe șosea, și pe apă. 

Potrivit informațiilor comunicate de autorități, autobuzul nu va circula pe apă în tot anul, ci doar în sezonul de primăvară și în cel de toamnă. În aceste perioade, apa este suficient de adâncă, pentru ca vehiculul să intre 1 metru în ea.

„Dat fiind faptul că este un proiect în oglindă, s-au făcut lucrări și pe partea bulgărească, o rampă de acces pentru autobuzul nostru și o gară fluvială”, a spus Valentina Vasile, asistent manager al proiectului, într-o intervenție televizată la Pro TV.

Oficialii așteaptă să primească un acord din partea autorităților navale, pentru a putea pune în funcțiune în mod real autobuzul care circulă și pe apă, și pe uscat. Prima călătorie va avea loc, cel mai probabil, în luna mai a anului 2024.

Galerie foto






Vizualizări: 2,029

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: