Cum a pierdut CE Oltenia 2,5 milioane de lei prin jocuri financiare
Ziarul Pandurul a intrat în posesia unor documente incendiare, care confirmă ingineriile financiare făcute de Laurenţiu Ciurel şi echipa lui pentru a scoate complexul artificial pe profit. CE Oltenia a stornat la finele anului trecut mai multe facturi de penalităţi către CET-uri, pe care le-a refacturat în acest an. Astfel, a diminuat artificial profitul pe 2012, sustrăgându-se de la plata impozitului de 16% pe profit, iar în ianuarie şi februarie le-a refacturat, generând profitul pe care nimeni nu şi-l explica, dat fiind că vânzările de energie sunt pe butuci. Faptul cel mai grav este însă altul. O parte din penalităţile stornate în decembrie şi refacturate în ianuarie nu au mai fost recunoscute de beneficiar şi au fost anulate de instanţa de judecată.
Pe 28 decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a stornat, fără explicaţie, o factură de penalităţi în valoare de 2.562.469,75 lei către Colterm Timişoara, deşi aceste penalităţi facturate iniţial în octombrie fuseseră recunoscute de beneficiar. CE Oltenia a făcut asta cu mai mulţi debitori, susţin surse din complex, pentru a diminua profitul pe anul trecut, foarte mare ca urmare a unor diferenţe de curs valutar. Ciurel a încercat practic şi a reuşit să reporteze o parte din profitul de anul trecut în 2013, care se anunţa a fi unul greu. Astfel, penalităţile stornate în decembrie au fost refacturate către Colterm SA în ianuarie 2013, mai exact cu factura 58762 din 31 ianuarie 2013.
Nu este singurul caz. Alte stornări de la finele anului trecut au fost refacturate în februarie, generând astfel profitul pe primele două luni ale anului, pe care nimeni nu şi-l explica, având în vedere scăderea dramatică a vânzărilor de energie, de când director este Laurenţiu Ciurel.
CE Oltenia a pierdut penalităţile la tribunal
Faptul că Laurenţiu Ciurel s-a sustras anul trecut de la plata impozitului pe profit, prin aceste stornări care nu au altă explicaţie, este deja în atenţia Curţii de Conturi şi a Direcţiei de Finanţe, susţin surse oficiale. Partea gravă însă abia acum începe. Cel puţin în cazul Colterm, penalităţile refacturate nu au mai fost recunoscute de beneficiar. Mai mult, Tribunalul Timiş a dat câştig de cauză Colterm SA, care a cerut instanţei să respingă cererea CE Oltenia privind obligarea la plata penalităţilor şi a avut câştig de cauză. Prin Hotărârea 422 din 22 martie 2013, instanţa a decis că „va respinge cererea în ce priveşte obligarea la plata penalităţilor de întârziere”, iar până acum aceasta nu a fost atacată.
Astfel, ingineria financiară a echipei lui Ciurel s-a lăsat cu o gaură de peste 2,5 milioane de RON în bugetul CE Oltenia. Se pare însă că paguba este cu mult mai mare, pentru că SC Colterm SA nu este singura firmă căreia i-au fost stornate penalităţile în decembrie 2012.
Penalităţile au fost facturate prima dată pe 31 octombrie 2012
Pe 28 decembrie 2012, CE Oltenia a stornat penalităţile Colterm
La 31 ianuarie 2013, penalităţile au fost refacturate
Tribunalul Timiş a respins obligarea Colterm la plata penalităţilor refacturate.
CREANŢE
La 31 decembrie 2012, CE Oltenia avea de recuperat creanţe de 874.864.869 de lei. Ziarul Pandurul a cerut la începutul săptămânii biroului de presă al CE Oltenia explicaţii privind aceste stornari şi refacturări, dar nu a primit încă un răspuns. În măsura în care conducerea CE Oltenia va veni cu precizări, le vor afla şi cititorii Pandurul.
PROFIT
În ediţia de mâine a ziarului Pandurul veţi afla date uimitoare despre modul în care Laurenţiu Ciurel a diminuat în ultimele trei luni ale anului trecut la un sfert profitul din exploatare preluat de la predecesorul său, Constantin Bălăşoiu. Mai mult, veţi afla cum a minţit Laurenţiu Ciurel în documente publice cu privire la profitul din 2012. Cel rezultat din bilanţul contabil este cu totul altul decât cel anunţat în diferite ocazii sub semnătura lui Laurenţiu Ciurel.