Carieră la un pas de redeschidere. Primar: Renaştem ca pasărea Phoenix!
Cariera de cărbune de la Seciurile s-ar putea redeschide în curând. Autorităţile din Roşia de Amaradia au purtat noi discuţii cu oficialii Complexului Energetic Oltenia, însă o decizie urmează să se ia în Consiliul de Administraţie al companiei. Primarul Liviu Cotojman a explicat, la Radio Accent, că nimic nu împiedică deschiderea carierei din Roşia de Amaradia.
Reporter: Ce noutăţi mai aveţi în privinţa discuţiilor pentru redeschiderea Carierei Seciurile?
Liviu Cotojman: Lucrez împreună cu Complexul Energetic Oltenia la proiectul de a redeschide zona minieră de la Seciuri şi sunt în stadiu avansat. Acum au realizat şi cei de la Complex că lipsa cărbunelui este o problemă şi se chinuie să exproprieze nu ştiu pe unde, să poată extinde cariera, iar noi avem şi o hotărâre de Guvern de redeschidere, avem zăcământ de deschidere pentru 30 de ani. Sunt 30 de milioane de metri cubi de cărbune.
Rep.: Ce şanse sunt să fie redeschisă această carieră?
L.C.: Încă lucrăm la proiect şi sunt şanse foarte mari să redeschidem zona respectivă având în vedere că o parte din infrastructură există şi este bună. Avem sediu, avem traseu de benzi, avem zăcământ de cărbune. Sunt şi solicitări de la oameni de a reda terenul în circuitul agricol şi se pliază pe toate aceste lucruri. Vom reuşi să transportăm sterilul din zona unde e cărbune în groapa rămasă în urma excavării şi, pe româneşte, împuşcăm doi iepuri, în sensul că se umple groapa cu sterilul respectiv, se pot reda terenurile în circuitul agricol astfel încât Complexul să nu mai fie nevoit să plătească uzufruct şi noi decopertăm zona cu bogăţia de cărbune care va fi un element esenţial în redeschiderea acestei unităţi minere pe raza localităţii.
Rep.: Ce ar însemna pentru oameni redeschiderea carierei?
L.C.: Cariera se va redeschide nu cum se stipula, cu auto, ci cum a fost în trecut, cu excavator gigant, cu benzi transportatoare. Se vor crea locuri de muncă. E nevoie de forţă de muncă în contextul în care o parte din salariaţii care au lucrat acolo sunt detaşaţi, transferaţi la Tismana, Rovinari ori alte unităţi din Gorj. Se vor crea şi locuri de muncă noi.
Rep.: Sunt toate condiţiile să fie reluată activitatea minieră în zonă?
L.C.: Sunt şi alte lucruri care favorizează redeschiderea acestei unităţi miniere în sensul că sunt două izlazuri comunale în satul Seciuri şi Stejaru. Nu e nevoie să discute cu cetăţeanul. Unii sunt de rea-credinţă, alţii de bună-credinţă în sensul de a accepta sume în urma negocierii. Nu sunt complicaţii. E licenţă, e hotărâre de Guvern. Sunt toate condiţiile din lume! Numai să se vrea să se ia această bogăţie naturală în condiţiile în care datorită excavărilor miniere am avut şi alunecări de teren în zona de la Roşia de Amaradia. Lucrările nu au făcut altceva decât să schimbe cursul subteran al râurilor, s-au infiltrat, sunt mulţi factori care au dus la alunecările de teren şi la crearea unei imagini de haos ca după bombardament la nivelul localităţii Roşia de Amaradia, dar renaştem ca pasărea Phoenix din cenuşă şi, zic eu, într-un final, pe chipul cetăţenilor va apărea şi această bucurie că zona nu rămâne una moartă din punct de vedere industrial. E resursă şi trebuie valorificată.
Rep.: Când se va lua o decizie în acest sens?
L.C.: Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Complexului, am fost la faţa locului, am vizitat inclusiv calea ferată, modalitatea de transport, infrastructura. Am făcut planuri, strategii. Aşteptăm discuţia în Consiliul de Administraţie al companiei energetice. A fost un haos al haldării în trecut. Cărbunele de aici are o putere calorică peste judeţul Gorj. Zăcământul de la Roşia e foarte valoros.