Sindicalist din învăţământ: Gorjul rămâne fără tineri!
Ne pleacă tinerii din Gorj cu sutele, în fiecare an! Este semnalul de alarmă pe care îl trage Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ (USLI) Gorj, asta după ce a constatat, la întâlnirea cu promoţia de acum zece ani, că doar doi tineri mai sunt în Târgu Jiu. Huică susţine că vina le aparţine celor care au condus judeţul Gorj în ultimii ani pentru că nu au asigurat locuri de muncă pentru tinerii ajunşi acum vânzători.
Reporter: Câţi dintre foştii dvs. elevi au participat la întâlnirea de zece ani?
Constantin Huică: Colegii mei îşi sărbătoresc cei zece ani de la absolvirea unei promoţii. Sâmbătă, s-au întrunit, după zece ani, şi promoţia Colegiului „Ecaterina Teorodoiu” şi promoţia „Tudor Vladimirescu”. Din ce am înţeles, 400 de absolvenţi de liceu de acum zece ani. Din promoţia Colegiului „Ecaterina Teodoriu”, ca diriginte de clasă, nu am decât doi copii care sunt în Târgu Jiu. Unul este absolvent al Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi care nu a reuşit cu medii foarte bune să-şi găsească un loc de muncă pe măsura pregătirii. Toţi ceilalţi au rămas în oraşele unde au încheiat studiile universitare, găsindu-şi un loc de muncă.
Rep.: Spuneaţi că v-aţi făcut şi calcule din acest punct de vedere.
C.H.: Da. În fiecare an, Gorjul rămâne fără cel puţin 400 – 600 de copii care pleacă şi mai vin înapoi în vizită la părinţi ori bunici. Aceşti copii nu se vor mai întoarce niciodată. Spun asta pentru că foarte puţini tineri din generaţiile pe care le-am pregătit nu s-au mai întors decât foarte puţini dintre ei.
Rep.: Ce credeţi că a alungat tinerii din judeţ?
C.H.: Asta este din cauza comenzii politice, comenzii administrative de la nivelul judeţului Gorj, care nu au creat nicio facilitate investitorilor să creeze câteva locuri de muncă. Ai terenul acesta, dar îmi asiguri 200 de locuri pentru tineri. S-au creat locuri de muncă pentru cei asistaţi în cadrul primăriilor, să ude florile, să măture pe stradă, s-au creat locuri de muncă de vânzători în mall care sunt ocupate de absolvenţi cu studii superioare de la facultăţile din judeţul Gorj.
Rep.: Cine trebuie să facă ceva să schimbe asta?
C.H.: Autorităţile trebuie să schimbe ceva în acest judeţ. Altfel vom rămâne un judeţ îmbătrânit. La ora actuală, în Gorj, nici măcar şefii de promoţie de la UCB nu mai sunt angajaţi. Toţi cei care s-au perindat de-a lungul anilor, din 90 încoace, nu au făcut nimic. Au vândut terenuri, au concesionat pentru construcţia de locuinţe, dar pentru cei care au bani să facă şi case. În loc să dăm unui investitor un teren gratuit să creeze locuri de muncă.