Morega: Boza a vrut să renunţe din cauza presiunilor politice
Sorinel Boza a fost pe punctul de a demisiona din funcţia de director general al Complexului Energetic Oltenia din cauza presiunilor politice, susţine Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice. Discuţiile pe această temă ar fi avut loc chiar la finalul săptămânii trecute, după şedinţa Consiliului de Supraveghere. Boza a fost convins de secretarul de stat Doru Vişan să mai rămână în fruntea CE Oltenia, după ore lungi de discuţii, mai afirmă Morega.
Reporter: Ce mai ştiţi despre planurile managerului CE Oltenia, Sorinel Boza. S-a vorbit în spaţiul public inclusiv despre demisie.
Dan Ilie Morega: Având în vedere multe lucruri care i se pun în cârcă lui Boza, precum şi unele critici care sunt nedrepte, din punctul meu de vedere şi din punctul oricărui om de bună credinţă, să ajungi să ataci până şi familia, copiii, este prea mult. Și, în afară de acest lucru, presiunile politice. Continuă presiunile de la ALDE Dolj, care a adus aici peste 30-40 de indivizi, prin această reţea de mafioţi, reţeaua caracatiţă care funcţionează, cât şi de la PSD Dolj, indivizi care lucrează la nivelul central al CE Oltenia când, de fapt, ar putea să lucreze foarte bine la termocentrala de la Craiova sau, în cel mai fericit caz, la Turceni, dar nicidecum să vină la centru. Eu, cu zile în urmă, l-am văzut extrem de răvăşit şi extrem de nemulţumit, spunând pe bună dreptate că de fapt şi-a neglijat familia, s-a neglijat pe el, şi-a neglijat sănătatea şi a fost zi şi noapte acolo unde focul a ars.
Rep.: Cum îl afectează aceste presiuni politice?
D.I.M: Presiunile vin din partea ALDE, din partea PSD, pe fel de fel de probleme de angajări. Sunt convins, deşi nu mi-a spus, că şi pe alte interese, cu diverse firme care sunt tentaculele partidelor politice, care vor să se înfrupte din avuţia CE Oltenia. La un moment dat ajungi la saturaţie. Și ştiu că au avut recent un Consiliu de Supraveghere şi din nou a avut discuţii după şedinţă, o discuţie informală şi în prezenţa secretarului de stat Doru Vişan şi a majorităţii membrilor Consiliului de Supraveghere, unde a spus că nu mai vrea sub niciun mod să mai rămână în CE Oltenia, pentru că nu mai poate să suporte starea generală care este în momentul de faţă, problemele de familie pe care le are, lupta politică care se duce în sensul în care am afirmat, de a rezolva o serie întreagă de probleme care depăşesc cadrul normalităţii, ca să nu spun al legalităţii, şi nu mai poate să suporte acest lucru. În asemenea condiţii, îi dau perfectă dreptate, dar am înţeles că, până la urmă, după discuţii de ore întregi, au ajuns la un consens. De fapt ei stabiliseră că sunt împreună, Boza şi secretarul de stat Doru Vişan. Vişan cât coordonează mineritul şi energia, Boza să conducă CEO şi împreună să conlucreze aşa cum au conlucrat.
Rep.: Spuneţi că Doru Vişan l-a convins să rămână să lucreze împreună?
D.I.M: Cred că da, dar şi ministrul Energiei. Boza şi Doru Vişan s-au înţeles şi se înţeleg destul de bine în toate acţiunile pe care le-au întreprins. Și mă face să cred că până la urmă mai lungeşte şederea în Gorj şi sunt convins că nu este o şedere statică şi este destul de dinamică, pentru că dânsul este un om dinamic, un om care în permanenţă este în mişcare. Cred că jumătate din timp îl stă mai mult la Bucureşti, la minister, sau plecat în afară, la Bruxelles, unde în mod ferm a discutat problemele deosebite pe care le are energia pe cărbune şi probleme legate de certificatele de CO2.