Campionii şi medaliaţii români s-au întors de la Paris
Cea mai mare parte a delegației României la olimpiada de la Paris a revenit miercuri în țară. Loturile de la canotaj și gimnastică au fost primite la salonul de protocol unde i-au așteptat familiile și oficialii COSR.
Canotorii medaliaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024 şi componenţii lotului de gimnastică au revenit, miercuri, de la Paris. Sportivii au fost primiţi la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă.
Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi preşedinta ANS, Elisabeta Lipă, au luat cuvântul la revenirea campionilor olimpici şi a medaliaţilor români de la Jocurile Olimpice de la Paris. Gimnastica a primit o promisiune din partea conducătorilor sportului.
"Suntem mândri de sportivii de la canotaj şi uitaţi-vă cât de fericiţi sunt cu medaliile la gât, cele mai frumoase de câteva Jocuri Olimpice. Se cuvine să le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi şi de sportivi pe acest drum, toţi au o bucăţică din această medalie. Sunt convins că medalii vor mai veni la aceste Jocuri Olimpice
În ceea ce priveşte gimnastica... Aşa cum a spus şi domnul ministru, suntem mândri de felul în care aţi concurat. Lupta continuă, vă rugăm să aveţi încredere în noi, în cei care trebuie să-şi facă datoria în afara sălii de competiţie. Suntem mulţi care lucrăm, inclusiv Nadia Comăneci, care a pus o presiune fantastică pe Federaţia Internaţională de Gimnastică, pentru ca nota sportivilor noştri să fie cea meritată. Felicitări pentru felul în care aţi concurat", a spus preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Elisabeta Lipă, cea care conduce Agenţia Naţională pentru Sport, a avut un discurs laudativ şi a amintit de situaţia gimnastelor Ana Bărbosu şi Sabrina Voinea, care au suferit o dramă în finala de la sol.
"Îi felicit pe cei care nu au urcat pe podium, înseamnă că meritaţi, v-aţi dorit, dar nu a fost să fie. Felicitări medaliaţilor, felicitări campionilor olimpici. Este o ediţie foarte grea, că nu pot vorbi la trecut. Unii sunt în febra competiţiei şi le doresc mult succes, să urce cât mai mult. România era pe locul 16, datorită acestor sportivi, înseamnă că se poate, avem potenţial şi să avem grijă de ei ca pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice să fim mai bucuroşi.
(n.r. - despre controversele de la gimnastică) Când vezi un prieten în suferinţă atunci simţi nevoia să-i întinzi o mână. N-am să pot uita toată viaţa mea imaginea Anei Bărbosu după ce pe tabelă a apărut România pe locul al treilea şi nu se mai anunţa oficial... Ana era cu steagul în mână şi a apărut pe locul al patrulea, agitaţia Cameliei Voinea, când a ştiut că i s-a făcut o mare nedreptate Sabrinei, dar toată suflarea românească nu va sta deoparte şi va face tot ce e posibil să vină medalia. Aceste nedreptăţi vă pregătesc pentru următoarele Jocuri Olimpice”.
Canotorii români au obţinut cinci medalii la Paris: două de aur şi trei de argint. Au urcat pe prima treaptă a podiumului echipajul Andrei Cornea/Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
Au obţinut argintul olimpic Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară.
La gimnastică, România a ocupat locul 7, iar Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe 8 la bârnă şi 5 la sol, în timp ce Ana Maria Bărbosu a ocupat locul 4 la sol.