Boala care atacă albinele. "Trebuie intervenit rapid"

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube foarte mari stuparilor dacă aceştia nu au sesizat la timp pericolul şi nu au aplicat tratamentele necesare pentru distrugerea acestui acarian care se hrăneşte cu hemolimfa albinelor.

"Am constatat, începând din luna iulie, o infestaţie foarte mare cu Varroa Jacobsoni, un parazit care suge hemolimfa albinei încă în stadiul de larvă. Apicultorii care au început tratamentele din luna iulie, au reuşit cât de cât să rezolve această problemă, a infestaţiei cu Varroa Jacobsoni, dar pentru cei care au început doar în august, ca să nu mai zic în luna septembrie, problema nu e rezolvată. Familiile de albine atacate sunt foarte slabe la respectivii apicultori, chiar decimate la unii dintre ei. Din ceea ce am aflat, 20% din familiile de albine sunt afectate la nivel de judeţ, dar cifrele s-ar putea să fie mai mari", a declarat joi, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Korb.

În opinia specialistului, încă se mai poate interveni pentru salvarea unei părţi din familiile de albine, însă este nevoie de o reacţie rapidă şi de un tratament mai agresiv ca de obicei.

"Trebuie intervenit rapid. Deşi este relativ târziu să mai facem ceva, recomand apicultorilor să unifice acele familii foarte slabe, care altfel nu vor trece iarna în situaţia actuală, deoarece albina a fost afectată de acel parazit. Să le unifice şi să mai facă nişte tratamente în forţă, vreau să zic. Avem medicamentul românesc Varachet, produs de Institutul de Cercetări pentru Apicultură, care dă rezultate foarte bune. Trei tratamente, cel puţin, la interval de patru- cinci zile; să le facă mai repede - de obicei ele să fac la şapte zile - să le facă la intervale mai scurte, să încerce să salveze ce se mai poate salva", a adăugat reprezentantul ACA Hunedoara.

El a apreciat că situaţia infestării cu parazitul Varroa Jacobsoni poate fi consecinţa unui an în care schimbările climatice şi-au pus amprenta şi asupra apiculturii, cu temperaturi ridicate încă din primăvară şi secetă prelungită, în lunile de vară.

În judeţul Hunedoara sunt circa o mie de apicultori.

Vizualizări: 872

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: