Transalpina se redeschide mai devreme. Utilajele pentru deszăpezire acționează continuu!

Intervenție spectaculoasă pe cel mai înalt drum din România. Drumarii au început să acționeze, de joi, pe Transalpina. Două utilaje deszăpezesc șoseaua și nu au o misiune prea ușoară. Sunt unele zone unde nămeții depășesc și patru metri. Oficialii Drumurilor Naționale nu au estimat o dată clară la care se va putea relua circulația. Cert este că acest lucru se va întâmpla mult mai devreme decât se anunțase inițial.

Primele două utilaje au început să acționeze dinspre stațiunea Rânca. „Acționăm cu un încărcător de mare capacitate și cu o autofreză. În zonele unde există risc ca în zăpadă să fie pietre aduse de avalanșe pe partea carosabilă, se va retrage autofreza și se va intra cu două încărcătoare frontale de mare capacitate. Nu putem avansa un termen pentru redeschiderea Transalpinei. Este o zăpadă cu care nu ne-am mai întâlnit de foarte mulți ani în zona montană Rânca. Bănuim că, în zonele de vale, zăpada depășește patru metri”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

Redeschiderea Transalpinei va însemna o mare gură de oxigen pentru cabanierii din stațiunile Rânca sau Obârșia Lotrului. „O parte a drumului este deszăpezită de bunul Dumnezeu. Noi, cei din Rânca, cu peste 700 de locații de cazare și Obârșia Lotrului, Oașa, Șugag, cele peste 1.500 de locații de cazare depind de acest drum. Dacă nu se deschide, nici noi nu avem ce face. Stăm și ne uităm la angajați și ei se uită la noi. E o bucurie că s-au găsit utilaje care să intervină și e de bun augur că s-a început până la urmă deszăpezirea”, a spus Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca.

Și ciobanii care au stâne de-a lungul spectaculoasei șosele abia așteaptă să se poată relua circulația. Printre ei, și Mărioara Babu, care trebuie să refacă stâna incendiată în toamna anului trecut. „Noi depindem de acest drum. Avem stâna pe Transalpina. Așteptăm să se deschidă drumul să ducem bagajele la munte, să nu ne întoarcem să urcăm copiii și bagajele pe măgari ca pe vremuri. Avem un drum frumos și turiștii sunt nerăbdători să se deschidă acest tronson”, a spus băcița Mărioara Babu.

Drumarii nu au spus o dată certă la care va fi permisă circulația pe Transalpina. Cert este că acest lucru se va întâmpla de luna viitoare, mai devreme decât se anunțase inițial. 

Vizualizări: 750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: