Subvenţii de milioane de euro pentru păduri retrocedate ilegal la Padeş

Cele aproximativ 5000 de hectare de pădure retrocedate ilegal în Parcul Naţional Domogled (Valea Cernei) continuă să poarte prin tribunale zeci de localnici. Angajaţii primăriei, în frunte cu fostul primar Viorel Nicolescu, sunt acuzaţi de faptul că au înşelat mai mulţi bătrâni, cărora le-au restituit pădurile cu condiţia să le vândă a doua zi la preţuri simbolice. Instanţa a demonstrat că acolo unde nu s-a căzut la o înţelegere cu vârstnicii, anumiţi membri ai Comisiei de Fond Funciar au falsificat semnătura proprietarilor. Deşi au hotărâri definitive şi irevocabile, oamenii încă nu au fost  puşi în posesie, în timp ce „băieţii deştepţi” încasează subvenţii de milioane de euro pentru suprafeţe însuşite în mod ilegal.

Membrii Comisiei de Fond Funciar a Primăriei Padeş au profitat de bătrânii singuri, în urmă cu aproximativ 5 ani. Ca atare, mai mulţi angajaţi ai Primăriei Padeş în frunte cu fostul primar Viorel Nicolescu au fost învinuiţi în  zeci de dosare. Este vorba despre: Viorel Nicolescu, Niţă Argintaru, Marin Chiţimia, Ion C. Băloi, Ion Nicolescu, Victor Paulescu, Constantin Molete, Nicolae Popescu şi Vasile Orzescu.

Numai familia Băloi a avut peste 20 de procese în care a reclamat Comisia de Fond Funciar. Reîntorşi pe meleagurile natale, după mai mulţi ani de muncă în Italia, fraţii Băloi au constatat cu stupoare că mama lor Victora Băloi se află în imposibilitatea de a-şi recăpăta pădurea din cauza faptului că fusese de acord cu invalidarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate prin trei documente semnate şi depuse la primărie. Bătrâna habar n-avea ce s-a întâmplat, dar şi-a împuternicit fiii pentru a o reprezenta în instanţă, dată fiind vârsta sa înaintată. După o serie îndelungată de procese, instanţa a demonstrat că cererile nu sunt reale, iar semnăturile femeii au fost falsificate chiar de către membrii Comisiei de Fond Funciar. Astfel, abia în data de 21 iunie 2013 „s-a început urmărirea penală faţă de Ion C. Băloi (coincidenţă de nume cu partea vătămată), pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.289 C.P. şi faţă de Gheorghe S. Băloi (tot coincidenţă de nume), pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 290 C.P., reţinându-se că în luna iulie 2009, Gheorghe S. Băloi a întocmit în fals două cereri în numele Victoria H. Băloi, iar Ion C. Băloi a certificat în mod nereal un înscris intitulat „declaraţie” întocmit în numele Victora Băloi, în realitate acest înscris nefiind întocmit de către partea vătămată”, se arată în hotărârea instanţei.

Au cheltuit prin tribunale agoniseala din Italia

Deşi au demonstrat cu documente de la Arhivele Naţionale că sunt proprietarii a 717 hectare de pădure, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că cererile de invalidare care purtau „semnătura” Victorei Băloi sunt false, fraţii Băloi nu au terminat cu procesele. „În data de 2 decembrie avem proces pentru anularea celor trei acte false prin care membrii Comisiei de Fond Funciar au cerut invalidarea în numele mamei noastre. Am cheltuit prin tribunale aproximativ 90.000 de euro, am pierdut şi o casă pentru a ne putea plăti avocaţii. Am angajat avocaţi din Mehedinţi pentru că toţi cei din Gorj refuzau să se amestece în ilegalităţile ce s-au făcut la Padeş. Toţi cei din Comisia de Fond Funciar a Primăriei Padeş ştiau că noi suntem plecaţi în Italia şi nu se aşteptau să mai venim acasă pentru a ne cere drepturile. Au văzut că mama e bătrână şi s-au gândit că e momentul să acţioneze. Aşa au făcut cu alţi bătrâni singuri din comună. Multora le-au dat titluri de proprietate, cu condiţia de a le vinde pământul pe nimic, a doua zi”, a declarat Haralambie Băloi. Acesta a mai precizat că membrii Comisiei de Fond Funciar Padeş împreună cu fostul primar sunt implicaţi în zeci de procese. „Peste 50 de dosare au fost făcute pe numele membrilor Comisiei de Fond Funciar. E vorba cam de 5000 de hectare de pădure pentru care şi-au luat titluri de proprietate angajaţii primăriei. Noi am avut noroc că am posibilitatea să umblăm şi să demonstrăm că cererile făcute de ei în numele mamei noastre sunt false. Mama a fost chemată i s-a luat semnătură şi astfel s-a descoperit adevărul. O astfel de cerere de invalidare îţi anulează din start orice drept. Ba mai mult, făcuseră în numele ei şi o declaraţie pe propria răspundere prin care e de acord cu invalidarea. Ştim că în vară s-a început urmărirea penală pentru Ion C. Băloi şi Gheorghe S. Băloi şi aşteptăm să vedem ce va decide Parchetul”, a menţionat Haralambie Băloi.          

„Membrii Comisiei sunt milionari în euro”

Haralambie Băloi îi acuză pe membrii Comisiei de Fond Funciar din Padeş de faptul că încasează subvenţii de milioane de euro din pădurea luată cu japca de la oameni. „Noi am cheltuit munca de o viaţă prin tribunale, iar ei iau subvenţii de câteva zeci de milioane de euro de pe urma golurilor şi a munţilor din Padeş. Au crezut că dau un tun serios şi rămân cu pădurea noastră dacă am fost plecaţi mai mulţi ani de acasă. Eu m-am întors şi voi rămâne definitiv aici din cauză că am nişte probleme de sănătate. La Padeş este mai rău ca în Africa. Însuşi secretarul primăriei Niţă Argintaru şi-a luat un titlul de proprietate pe 80 de hectare şi pe 100 hectare de gol alpin, din proprietatea noastră. Sunt interese mari la mijloc”, a declarat Haralambie Băloi. Acesta a mai precizat că angajaţii Primăriei Padeş întârzie să pună în aplicare zeci de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile tocmai pentru ca „băieţii deştepţi” să mai încaseze subvenţii. „Sunt zeci, dacă nu chiar sute, de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de punere în posesia a oamenilor. Dar nu se face nimic de către angajaţii primăriei pentru că cele aproximativ 5000 de hectare de pădure sunt împărţite între ei şi primesc subvenţii pe ele. Noi acum suntem ţinuţi pe loc pentru că trebuie anulate cererile acelea care s-a demonstrat că sunt false”, spune Haralambie Băloi.

PREJUDICIU

Instanţa de judecată a stabilit că prejudiciul cauzat familiei Victorei Băloi, ca urmare a falsurilor făcute de către membrii Comisiei de Fond Funciar, se ridică la suma de 4.400.000 de Ron.

SCUZĂ

Reprezentanţii Primăriei Padeş invocă lipsa inginerului topograf drept scuză pentru că adevăraţii proprietari nu au fost puşi în posesie, deşi majoritatea au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. „E clar că hotărârile judecătoreşti  irevocabile trebuie puse în aplicare, dar nu avem inginer topograf specialist în proprietate. Cred că până la urmă vom face contract cu o firmă de specialitate. În ceea ce îl priveşte pe domnul Haralambie Băloi dumnealui ne solicită o suprafaţă foarte mare şi deocamdată încă nu s-a terminat definitiv procesul. Trebuie anulate anumite acte până la titlul de proprietate”, a declarat Niţă Argintaru, secretarul Primăriei Padeş, unul dintre cei învinuiţi.

Vizualizări: 588

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: