Procurorul Moţa, criză de nervi în ziua judecării lui Condescu

Ziua de ieri a fost una grea atât pentru Marin Condescu- preşedintele Clubului Pandurii şi Viorel Temelescu- vicepreşedintele Clubului Pandurii, cât şi pentru procurorul Emil Moţa. Procurorul a făcut o criză de nervi la Tribunalul Gorj. Deşi procesul ar fi trebuit să înceapă la 11.00, în realitate a început la 15.00. Între timp au fost două amânări, una cerută de avocaţii inculpaţilor, pentru a studia dosarul, şi alta pentru că Moţa l-a recuzat pe Boncu. Audierile s-au încheiat în jurul orei 21.30. Procurorul Moţa a plecat refuzând să facă declaraţii, în timp ce inculpaţii şi avocaţii lor au rămas să aştepte pronunţarea. Puţin după ora 23.00, judecătorul a anunţat că a respins cererea procurorului, astfel că Temelescu şi Condescu au rămas în libertate. Cel mai probabil, Moţa va face recurs, iar decizia finală va fi luată la Curtea de Apel Craiova.

Judecătorul Teofil Boncu, cel care a fost de serviciu şi a nimerit dosarul în care sunt acuzaţi Marin Condescu şi Viorel Temelescu, l-a enervat pe procurorul Moţa. Ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore a celor doi au expirat marţi seară, în jurul orei 19.00. Atunci, Boncu a decis amânarea cerând ca  judecarea cererii de arestare preventivă să înceapă joi la ora 11, pe motiv că este un caz dificil şi are nevoie de multe ore de audieri şi deliberări.

Procurorul cu nervi

Miercuri, ora 11.00. Primul care a ajuns la Tribunalul Gorj a fost procurorul Emil Moţa. El a găsit sala de judecată închisă şi a făcut o criză de nervi. Emil Moţa a răbufnit în momentul în care grefiera l-a anunţat că dosarul s-a amânat cu o oră la cererea avocaţilor, care au vrut să studieze mai bine dosarul. „Nu vreau să comentez nimic. Eu nu am fost anunţat de această amânare. M-aţi pus într-o situaţie jenantă să stau în faţa unei uşi închise“, a ţipat Emil Moţa.

proces_condescu

După scena făcută de Emil Moţa pe holurile Tribunalului Gorj, acesta a decis să ceară recuzarea judecătorului Boncu, pe motiv că acesta s-ar fi ante-pronunţat în această cauză prin amânarea judecării propunerii de arestare preventivă a lui Marin Condescu şi Viorel Temelescu. În plus, a motivat că judecătorul Teofil Boncu ar fi rudă cu un apropiat al lui Condescu. Mai exact, că judecătorul Boncu este finul lui Dorin Filip – primarul din Rovinari, iar fiul lui Filip ar fi avut afaceri cu Condescu. Judecătorii care au analizat această cerere au respins recuzarea formulată de Emil Moţa.

O nouă uşă închisă pentru Moţa. Acesta s-a îndreptat spre sala unde se făcea anunţul privind judecarea cererii de recuzare, dar uşa era din nou închisă. Procurorul aproape că se înfunda de nervi.

În final, procesul a început la ora 14.45. Marin Condescu a fost audiat trei ore şi jumătate, iar alte câteva ore şi Viorel Temlescu. Urmau apoi pledoariile avocaţilor şi alte câteva ore de deliberări. Cel mai probabil, decizia s-a dat târziu în noapte.

Declaraţii

La Tribunal au ajuns şi Condescu şi Temelescu. Vicepreşedintele Clubului Pandurii, Viorel Temelescu, a venit însoţit de avocaţi şi de soţie. „Sunt convins că justiţia îşi face datoria. Iar după aceea o să răspund la toate întrebările. Arăt bine, că a avut soţia grijă de mine“, a declarat Viorel Temelescu.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Pandurii, Marin Condescu, a ţinut să facă unele precizări cu privire la acuzaţiile care i se aduc. Acesta era nelămurit asupra prejudiciului constatat în cazul împrumuturilor. El a adăugat că e o diferenţă între suma anunţată de Poliţie, 200.000 de lei, şi cea anunţată de procurori, 2,6 milioane de lei. În acelaşi timp, spune că el ar mai avea de recuperat bani. Cât despre contractele de cesiune cu Edenred, Condescu spune că: „Din toate faptele care mi se impută niciuna nu este adevărată. Referitor la contractele de cesiune de creanţe, toate sunt în regulă. Nu este nicio pagubă şi niciun prejudiciu pentru nicio parte, nici pentru club, nici pentru cei care ne-au împrumutat. Edenred nu a spus niciodată că nu recunosc aceste contracte. Au spus că nu ştiu cine semnează“, a precizat Marin Condescu. Mai mult, i-a mulţumit lui Viorel Temelescu: „Mulţumesc domnului Temelescu pentru că a avut verticalitatea şi tăria de caracter să recunoască faptul că dânsul a purtat aceste negocieri, iar eu nu i-am cunoscut niciodată până în august 2012 când am încheiat un acord prin care recunosc toate contractele de cesiune anterioare şi care şi-au primit bani“.

Jurnaliştii, daţi afară din Tribunal

Ziariştii au fost scoşi de jandarmi din Tribunalul Gorj, oamenii legii spunându-le că au primit ordin în acest sens de la preşedintele instanţei. Zeci de jurnalişti au aşteptat în holul Tribunalului ore bune finalizarea procesului în care a fost judecată cererea de arestare preventivă a şefilor de la Pandurii, Marin Condescu şi Viorel Temelescu. Procesul s-a desfăşurat potrivit procedurii cu uşile închise, astfel că jurnaliştii aşteptau în hol. Ei au fost evacuaţi în mod abuziv, absolut fără niciun motiv. Aceştia au stat ore întregi afară, în frig, unde au rămas până la pronunţare. Prin decizia luată, preşedintele instanţei a dovedit lipsă de respect faţă de profesia de jurnalist, faţă de publicul pentru care ziariştii au stat ore în şir pe scările Tribunalului, în frig, din dorinţa de a transmite prompt şi corect informaţii de la faţa locului. Din biroul călduţ, probabil că acest aspect este greu de înţeles pentru cel care a luat această decizie.

REACŢIE

Marin Condescu a declarat după aflarea sentinţei că decizia judecătorului a fost una dreaptă. "Mulţumesc justiţiei că a făcut dreptate", a spus Condescu, menţionând că dosarul a fost făcut de "un amator". Preşedintele de la Pandurii a spus că referatul procurorului a fost plin de invenţii, precum cea privitoare la faptul că el s-ar fi lăudat cu relaţiile pe care le are la preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, ceea ce procurorul nu a reuşit să demonstreze în niciun fel. Condescu a mai spus că unii şi-au satisfăcut vanitatea, făcând referire la faptul că l-au văzut în cătuşe şi ţinut o noapte în arest.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: