Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu are nevoie de 38 de medici. Ce spune Vienescu despre demisie

Managerul Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat că unitatea spitalicească are nevoie de 38 de medici, acesta fiind și numărul menționat în memorandumul trimis pe 4 Ianuarie la Guvern. Cât despre gărzile neacoperite în cinci zile din Ianuarie, Vienescu spune că este în căutare de soluții. 

Managerul Vinescu spune că a găsit un medic dispus să facă gardă pe 5 ianuarie, mai sunt încă trei de acoperit. 

„Într-adevăr au fost anumite date în care linia de gardă nu a fost asigurată. La începutul lunii aveam pe data de 1, 5, 9, 16 şi 30. Între timp garda din 5 a fost asigurată de către un medic de cardiologie şi în momentul de faţă purtăm discuţii cu medicii care au contracte încheiate pentru linia de gardă pentru a putea asigura şi gărzile din 9, 16 şi 30. Săptămâna trecută, în data de 4 a fost întocmit un nou memorandum, care a fost avizat şi de către preşedintele CJ şi înaintat Ministerului Dezvoltării. Pe acest memorandum avem un număr de 41 de posturi, dintre care 38 sunt de medici. Deficitare sunt cardiologia, radiologia, ATI-ul, medicina internă, diabetul zaharat. Sperăm ca acest memorandum să fie aprobat, deoarce sunt medici care vor să se angajeze”, a declarat directorul SJU Târgu Jiu la Radio Infinit.


Probleme cauzate de lipsa medicilor sunt mai acute din mai 2023, spune managerul. Cât despre asigurarea gărzilor la Cardiologie cu interniști, Vienescu spune că a fost o recomandare a Ministerului Sănătății.  Medicii interniști au refuzat însă să facă gărzi deoarece spun că nu au competență și este periculos. 

„Ministerul Sănătăţii ne spune prin adresa respectivă că în conformitate cu anexa 2 la ordinul 870, pentru linia de gardă organizată la specialitatea cardiologie pot fi incluşi si medicii de la specialitatea medicină internă. De aceea noi am făcut adresa doar către medicii de la specialitatea medicină internă şi nu la altele. În cazul în care sunt urgenţe să fie preluaţi de medicină internă 1, urmând ca a doua zi, când vine medicul de cardiologie, să fie preluaţi de secţia de cardiologie. Cred că comunicarea era cea mai bună soluţie. Noi am mai avut discuţii şi cu medicii de gastroenterologie şi le-am spus că nu se adresează această adresă lor. O să avem zilele acestea discuţii şi cu şefii de secţie referitor la aceste precizări ale Ministerului Sănătăţii”

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, i-a cerut președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, să-l demită pe Dumitru Vienescu, acuzând management defectuos. Prefectul este cel care a semnalat lipsa medicilor cardiologi de la gărzile din perioada sărbătorilor de iarnă. El argumenta că 60% din decesele din România sunt cauzate de boli cardiovasculare și că este inadmisibil să lipsească cardiologii. 

„Nu pot să comentez acest lucru. Am un contract încheiat cu preşedintele Consiliului Judeţean, care expiră în 2025, şi nu pot să comentez aceste lucruri referitor la demisiile solicitate de domnul prefect”, a spus acesta.

Vizualizări: 1,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: