Sindicalist CEO: Am putea fi independenți din punct de vedere energetic
Viața cărbunelui ar putea fi prelungită, conform unei discuții la nivelul Comisiei Europene. Odată cu crearea conflictului dintre Ucraina și Rusia, țara noastră își face strategii pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic. România este importator de gaze rusești, Putin ar putea opri ”robinetul”, iar românii trebuie să găsească soluții.
Carierele miniere și redeschiderea unor activități de excavare ar putea aduce un mare plus sistemului energetic național. Cărbunele ar fi o scăpare a României, însă pentru a prelungi activitatea este nevoie de investiții. O spune și vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu.
”Această decizie ar trebui să fie însoțită și de fapte. Dacă se va vrea să se prelungească activitatea de producerea energiei pe bază de cărbune, atunci guvernul ar trebui să deblocheze investițiile în instalațiile din subunitățile companiei. De asemenea, trebuie investit în forța de muncă. Este cunoscut faptul că, pe lângă problemele cu care se confruntă minerii și energeticienii, instalațiile sunt învechite. Nu s-a mai investit. Ar trebui să se mai facă reparații”, a spus Manu Tomescu.
Deși unele cariere miniere ar putea să-și reia activitatea, procedeul ar mai dura, tocmai pentru faptul că ar putea exista blocaje la exproprieri. Tomescu este de părere că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic.
”Trebuie să investească în liniile tehnologice și în instalații. Resurse mai sunt, dar acolo trebuie făcute exproprieri. Guvernul trebuie să demareze un plan de exproprieri, defrișări pentru a înainta utilajele, dar trebuie investiții. Cărbunele nu pică din cer, el trebuie excavat. Cred că putem să devenim independenți din punct de vedere energetic. Avem o termocentrală la Mintia, care ar putea fi repornită. Sistemul energetic care se bazează pe cărbune, poate fi un pilon de stabilitate în ceea ce privește independența energetică”, mai spune sindicalistul.
Joi, Agenția Internațională pentru Energie a publicat o analiză care arată că Europa ar putea reduce importurile rusești de gaze naturale cu mai mult de o treime într-un an.
Surse neconfirmate oficial susțin că la nivelul Comisiei Europene se discută despre amânarea renunțării la cărbune cu cinci ani, inclusiv în România.