Secretar adjunct în Ministerul Dezvoltări: PUG ilegal și arhitect numit ilegal, la Târgu Jiu!

Dezvăluiri grave făcute de Victor Banța, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Municipiul Târgu Jiu are un PUG ilegal, iar arhitectul șef nu a fost numit în funcție așa cum prevede legea. A fost numită în această funcție, susține Banța, o persoană care nu ar avea studiile necesare pentru acest post. 

Banța a făcut acuzații grave și în privința Planului Urbanistic Zonal care e același de zeci de ani și pe care municipalitatea nu reușește să-l actualizeze. 

“Caz unic în România, la Târgu Jiu! PUG ilegal și arhitect șef numit ilegal în funcție. Conform prevederilor legale: „funcția de arhitect-șef la nivel de municipiu reședință de județ poate fi ocupată doar de persoane care au calificarea profesională de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, ori sunt absolvenți cu licență și master, sau studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului”. Cu toate acestea, dl. „primar” Romanescu a numit în funcția de arhitect șef o persoană care nu are studiile necesare exercitării acestei funcții.

Conform legii, avizul tehnic al arhitectului-șef, avizul de oportunitate, certificatul de urbanism, autorizația de construire, avizul primarului și certificatul de edificare, pot fi semnate numai de arhitectul-șef sau de funcționarul care îndeplinește condițiile de studii necesare. Semnarea acestor documente de către persoane care nu îndeplinesc condițiile legale le vulnerabilizează, acestea fiind nule și pot fi atacate în instanțele de contencios-adminsitrativ de către prefect și orice persoană interesată. Cu PUG ilegal și arhitectul șef numit ilegal „primarul” Romanescu a vulnerabilizat investițiile publice și private din Târgu Jiu ! Prin PUG ilegal și perimat Târgu Jiu nu se poate extinde și dezvolta fiind ținut, cu intenție, în limitele restrânse ale intravilanului de acum 30 - 40 ani”, scrie Victor Banța pe pagina sa de Facebook.

Banța a explicat cum au ajuns să fie mai scumpe locuințele în Târgu Jiu decât în alte mari orașe din țară. Acesta a atras atenția și că Primăria riscă să piardă bani europeni.

“Cu toate că peste 50% din extravilanul existent în cartierele: Slobozia, Bârsești, Ursați, Polata, Romanești, Vărsături, Drăgoeni, Preajba, Iezureni și zona Barajelor ar putea fi reglementat ca intravilan prin PUG, Romanescu nu vrea! V-ați pus întrebarea, de ce? Pentru că astfel, Târgu Jiul este sufocat, iar populația este captivă! În acest fel, doar valaorea unor imobile crește în timp ce valoarea locuințelor noastre, scade considerabil! În acest fel, doar persoanele care vor realiza PUZ-uri vor putea construi cu costuri mult mai mari și doar cu aprobarea „primarului”! Acum vedeți, de ce prețul locuințelor noi la Târgu Jiu este chiar mai mare decât al celor din București, Timișoara și Cluj-Napoca? Acum vedeți, de ce valoarea unor parcele de teren intravilan, aflate în mâinile unor puține persoane, a crescut la peste 300 Euro/mp? Prin acest comprotament dolosiv al dlui „primar”, lipsit de viziune și de previziune, Târgu Jiu este deja ocolit de marii investitori !

O armată de oameni am muncit 4 ani la București ca să sporim și să atragem cât mai multe resurse de finanțare și cât mai multe investiții în Gorj, mai ales pentru Târgu Jiu. Acest „primar” a primit degeaba sute de milioane de euro pentru Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, pentru Casa de Cultură, pentru Centrul Civic și Ansamblul Monumental „calea Eroilor”, pentru Grădina Publică, pentru locuințe pentru tineri, școli, creșe și grădinițe, pentru infrastructură și pentru multe alte obiective! Să nu ne mire iminența pericolului pierderii finanțărilor din fonduri publice nerambursabile de la UE sau Bugetul de stat”, a mai subliniat Victor Banța.

Vizualizări: 4,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: