S-a impus taxă pe boală: statul ia 10% din indemnizația pentru concediu medical

Angajații aflați în concediu medical au început să fie anunțați de departamentele de resurse umane că indemnizația pe care o primesc în această perioadă va fi mai mică.  Din luna ianuarie, Guvernul a hotărât să rețină o contribuție de 10% pentru fondul de sănătate, la fel ca în cazul salariilor.

Taxa duce la o scădere de peste 500 de lei în cazul unui angajat cu salariu mediu, care stă acasă o lună. Guvernanții s-au plâns că românii și-au luat prea multe concedii medicale, iar statul are de plată miliarde de lei pentru a le onora.

Concediile medicale pentru boli comune sunt plătite, potrivit legii, cu trei sferturi din salariu. Potrivit noilor măsuri fiscale, de anul acesta, indemnizația va fi taxată cu 10% pentru fondul de sănătate iar procentul se aplică pe sumele brute.

Un angajat cu salariul mediu net pe economie va primi circa 3.400 de lei, dacă stă acasă o lună, din motive de sănătate.

Ultimele date pe care Casa Națională de Sănătate le poate furniza, arată că în anul 2022, românii și-au luat peste 40 de milioane de zile de concediu medical.

Vizualizări: 1,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: