Comuna din Gorj unde sătenii udă grădinile și spală mașinile cu apa din rețea

Nu toate localitățile din județul Gorj suferă din cauza lipsei apei. Edilii care au găsit soluții din timp nu au această problemă. Dacă în multe comune, oamenii primesc apă la program, câteva ore pe zi pentru că au secat rezervele de apă, la Roșia de Amaradia, primăria a obținut fonduri să foreze puțuri la peste 200 de metri adâncime și oamenii nu duc lipsa apei. Cu dezlegare de la primărie, localnicii udă grădinile, porumbii și spală mașinile cu apa din rețeaua publică. 

Dacă în multe localități apa vine la robinete doar câteva ore pe zi sau deloc ori plină de mâl, la Roșia de Amaradia, deși vorbim de o comună afectată serios de minerit, autoritățile au forat puțuri în vârful dealului. 

Au ajuns la apă la peste 250 de metri și așa localnicii au mereu apă la robinete indiferent de anotimp. „Localitatea noastră a fost grav afectată de alunecările de teren datorită lucrărilor de exploatare minieră. Lucrările au afectat inclusiv pânza freatică, motiv pentru care noi a trebuit să forăm sub nivelul de exploatare al unităţii miniere, să putem ajunge la o pânză freatică bogată. Avem ultimul puț forat la 253 de metri. Nu am avut niciodată probleme cu apa și nici nu am impus vreodată restricții. Apa este ieftină, 2 lei metrul cub, oamenii au apometre și plătesc atât cât consumă. Rețeaua e administrată de noi”, a declarat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Chiar și pe secetă, oamenii nu riscă vreo sancțiune dacă folosesc apa din rețeaua publică și în grădini. “Apă e continuu. Niciodată n-a fost oprită. Avem voie de la primărie dacă nu avem, să udăm grădinile, ce avem, cartofi, legume, tot”, a spus un localnic. „E apă la discreție. Udăm grădinile, porumbii, spălăm mașinile. E și ieftină și ne permitem”, a afirmat un alt localnic.

Întreagă investiție s-a ridicat la aproximativ 700 de mii de lei, iar autoritățile locale au accesat bani europeni pentru această lucrare. Apa care ajunge la localnici este bună și de băut, pentru că sistemul a fost dotat și cu stație de filtrare.

Vizualizări: 17,251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: