Producția de castane din Tismana, sub așteptări. Pe vremuri recoltau tone de castane

Seceta prelungită din această vară a afectat și plantațiile de castani din Tismana. Producția estimată pentru această toamnă este cu mult sub jumătatea anului trecut, iar calitatea una foarte slabă.


Se pare că treptat zona Tismana nu va mai fi considerată "patria castanelor" din Gorj. După ce o boală specifică a afectat grav plantațiile în anii trecuți acum schimbările climatice și seceta fac ravagii.


"Vreau să vă spun că am stat de vorbă cu un localnic care deține una din cele mai mari plantații de castani din Tismana și se plânge de producția de anul acesta.  Dacă anul trecut de pe 3 hectare a avut o recoltă de 2,5 tone, acum de pe aceeași suprafață estimează o producție de maxim o tonă. Din cauza secetei castanele sunt mici și seci. Deci și calitatea este slabă. Vreau să vă spun că în trecut în Tismana erau plantații de castani pe 10-15 hectare, dar au fost afectați de o boală. S-au făcut plantări dar deocamdată nu sunt pe rod. Se recoltau peste 10 tone de castane din Tismana in vremurile bune", a declarat primarul Narcis Remetea 


În ultimii ani, autoritățile locale din Tismana au organizat aici și un "Festival al castanelor", tocmai pentru promovarea acestui produs dar și al zonei.


Cel mai probabil anul acesta evenimentul nu va mai fi organizat dacă producătorii nu au castane să vândă la târg.

Vizualizări: 1,179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: