Foștii mineri vor ataca deciziile de recalculare

Foștii mineri anunță că se vor organiza și vor ataca în instanță deciziile de recalculare a pensiilor. „După ce va intra noua lege în vigoare la 1 septembrie, o să preluăm toate deciziile și o să mergem cu ele pe instanță că văd că actuala putere asta își dorește – vor fi multe – vor fi mii, mii de procese”, a spus Lulu Păuna, vicepreședinte Federația Națională a Muncii.

Sunt aproximativ 131.000 de persoane care au lucrat în condiții speciale. Dintre acestea, 74.000 au primit majorări, însă pentru 56.400 de oameni, pensia este mai mică. Seniorii vor rămâne cu banii pe care îi primesc în prezent. „Am lucrat în subteran și mi s-a tăiat din pensie 22 de milioane, aproape 23 și nu sunt de acord cu noua lege”, a spus Nicușor Dăogaru, fost miner, la Pro TV.

Cei mai afectați sunt foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, cei care au lucrat în industria nucleară sau petrolieră. Pentru că au muncit în condiții grele, oamenii s-au putut pensiona mai repede. Acum, însă, la recalculare, s-au trezit cu ani mai puțini de muncă și cu o pensie mai mică în acte.

Peste 20.000 de gorjeni au pensii mai mici la recalculare, ceea ce înseamnă că primesc pensiile de până acum, dar nu vor mai avea parte de indexări o perioadă care poate fi și de zece ani. Astfel, o decizie publicată pe paginile de socializare arată că o pensie de 9.729 lei a fost recalculată la 5.537 lei. O alta de 8.076 lei a fost recalculată la 4.703.

Vizualizări: 7,726

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: