Fost șef din CEO: Comunicatul Ministerului e o glumă. Vinovații sunt în altă parte!

Comunicatul transmis de Corpul de Control al ministrului Energiei e luat în râs până și de foști șefi din Complexul Energetic Oltenia. Un fost membru de Directorat spune că vinovații sunt în altă parte. Nu clima e de vină pentru dezastrul de la Pinoasa, ci managementul companiei. Șefii carierei au tras de multe ori semnale de alarmă că oricând e riscul să se întâmple un asemenea dezastru, dar nu s-au luat măsuri. Ba mai mult, Constantin Popescu i-a cerut ministrului să mai trimită o dată Corpul de Control la CEO ca să se lămurească mai bine cum stau lucrurile în teren. 

Întrebat despre comunicatul transmis de Ministerul Energiei după verificările Corpului de Control care a dat de înțeles că seceta și cutremurele sunt de vină pentru alunecarea de teren de la Pinoasa și distrugerea utilajelor de mare capacitate, Constantin Popescu a răspuns că „nu există așa ceva”.

„Dați-mi voie să tratez acest comunicat ca pe o glumă nefericită. Nu cred că domnul Burduja este vinovat pentru acest mesaj. Cred că echipa Corpului de Control este vinovată, care vrea să inventeze acum condițiile climatologice favorabile pentru producerea unui eveniment de amploarea acestuia. Nu există așa ceva! În fiecare an a fost secetă, nu s-a întâmplat un dezastru de o asemenea amploare până acum”, a spus fostul membru al Directoratului, într-o emisiune la Radio Infinit. 

Adevărații vinovații sunt în altă parte, a mai punctat Popescu: „Va trebui să caute în altă parte vinovații și ce a stat la producerea acelui eveniment. S-ar putea să ajungem în situația în care un șef al Corpului de Control își va pune demisia pe masă. Aici e vorba de bani și echipamente ale statului”.

Problema nu e nouă. Cei din conducerea companiei au fost avertizați de aceste riscuri de luni bune. Și există dovezi, susține Constantin Popescu. 

„Tocmai că nu s-au luat măsuri. Se puteau lua măsuri. Excavatoarele din fronturile superioare trebuiau să aibă front de lucru, să aibă echipaj complet pe aceste excavatoare, să ia masa de steril superioară ca acestea de jos să meargă în siguranță. Or, nu s-a făcut treaba asta. L-aș ruga pe domnul ministru să trimită Corpul de Control încă o dată dacă nu și-a făcut temele bine, să controleze toată documentația, toate adresele trimise din teritoriu, de reprezentanții sucursalei miniere și de conducătorii tuturor unităților miniere care ne-au semnalat permanent lipsa de personal. Există înregistrări pentru că toate ședințele Directoratului au fost înregistrate. Tot timpul am avut la cunoștință aceste informații și oamenii ne-au spus. Nu seceta, managementul companiei a provocat asta”, a mai spus fostul membru al Directoratului. 

La începutul acestei luni, o alunecare de teren a înghițit două utilaje la Cariera Pinoasa. Pierderile sunt de milioane de euro. Încă nu au fost evaluate. Din fericire, nu au fost victime. Excavatoarele au fost oprite cu două zile înainte de incident tocmai pentru că salariații au avertizat că se poate întâmpla o nenorocire.

Vizualizări: 4,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: