Proceduri reluate pentru înființarea parcului eolian la Peștișani

Firma cu capital româno-italian SC Vulcan Power SRL a reluat procedurile pentru înființarea unui parc eolian la Peștișani. Proiectul a fost demarat acum circa șapte ani, iar până în acest moment a fost blocat. Autoritățile locale sunt însă pesimiste în ceea ce privește implementarea acestui proiect.

Proiectul inițial prevedea ca parcul eolian să fie amenajat în golul alpin de la Peștișani, pe circa 2 hectare, cu o putere instalată de 44 MW/h. SC Vulcan Power SRL este firma contractată să realizeze acest parc, în baza unei licitații organizate în anul 2010. Numai că acum, la șapte ani distanță, situația este aceeași. Adică, investiția nu a fost realizată. Reprezentanții Obștii Peștișani, cei care pretind că sunt proprietarii de drept ai terenului pe care ar urma să fie amenajat acest parc, spun că proiectul se va realiza în cele din urmă. „Proiectul este în derulare. Urmează să facă din nou certificatul de urbanism și documentația pe care o au, deoarece a expirat, având în vedere litigiul pe care l-am avut noi cu Regia Națională a Pădurilor, MApN, statul român, Prefectura, și să reia documentația care era până la această dată. Firma este dispusă să continue lucrările pentru realizarea parcului. Documentația de execuție și avizele sunt toate luate. Instanța le-a respins apelurile ca nefondate și noi am rămas în continuare proprietari asupra terenului”, a declarat Ion Poenaru, președintele Obștii Peștișani.

Parcul ar urma să fie realizat pe un teren care face parte dintr-un sit protejat, Natura 2000. „Avem aviz de la Natura 2000, de la APM, de Aviația Aeronautică, pentru că este vorba de culoar de zbor, de la toată lumea”, a mai spus Poenaru.

Primar: A fost o poveste

Autoritățile locale din Peștișani cred că acest proiect rămâne doar la stadiul de intenție. „A fost o poveste. S-a dus de mult povestea aceea. N-am văzut niciun document oficial privitor la acest parc, vreun angajament, ceva, nimic. Să zicem, prin absurd, că s-ar face, s-ar face conform condițiilor de mediu legale, cu studii de impact, nu așa... Cred că nu se va face, pentru că piața de energie s-a modificat foarte mult de la momentul respectiv. Ori firma care a venit aici, a venit să facă prospecțiunile, să ia toate autorizațiile, ca să vândă o afacere. La vremea aceea se dădea un anumit număr de certificate, acum se dau mult mai puține și nu mai este profitabil”, a comentat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.        

Vizualizări: 2,271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: