Cum își propun companiile din Gorj să întinerească forța de muncă

Marile firme din Gorj vor să întinerească forța de muncă. Își pregătesc din timp potențialii angajați. Le plătesc burse, cazarea și transportul și îi aduc în stagii de pregătire. Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, este printre companiile care au nevoie de forță de muncă tânără. În prezent, media vârstei angajaților este de 50 de ani.

Complexul Energetic Oltenia nu este singura companie care își propune să pregătească tineri pentru meseriile deficitare. „Agenții economici au nevoie de forță de muncă calificată. Numai în energie, este nevoie de cel puțin 4000 de meseriași, sudori sau lăcătuși. E nevoie de specialiști numai în energia din Gorj, mi-a spus unul dintre consilierii ministrului Energiei. Dacă într-un timp, învățământul era acuzat că nu pregătește tineri pentru piața forței de muncă din România, acum, tot ce este publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar pentru anul 2017-2018, este constituit ca urmare a cerinței agenților economici. Pe lângă meseriile tradiționale, în turism și servicii, unde absolut toți copiii și-au găsit serviciu, avem și aceste variante”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Clase în fostele licee miniere

Aproximativ 50 de tineri care vor dori să lucreze în cadrul Complexului Energetic Oltenia vor fi pregătiți la Bîlteni, Motru, Rovinari sau Turceni. La liceele din aceste localități vor fi înființate câteva clase, iar copiii ar putea primi și burse din partea producătorului de energie, după cum a mai explicat Ion Ișfan: „Avem cinci clase, toate în fostele licee miniere, la Turceni, Bâlteni, Mătăsari și Motru. Elevii din aceste clase vor efectua practica în atelierele și în carierele Complexului Oltenia, cu directa îndrumare a specialiștilor din cadrul CEO. Avem clasă, formată pentru prima dată, de electricieni, cu CEZ Oltenia. La fel, copiii vor face practică la agentul economic, dar CEZ dotează și Liceul Energetic cu un laborator special pentru meseria de electrician. Avem învățământ dual cu Artego Târgu Jiu și România Hidroservice SRL”.

Elevii de azi, angajații de mâine

În plus, pentru cei care învață o meserie, șansele de a-și găsi un job, la sfârșitul studiilor, sunt mai mari. „La sfârșitul celor trei ani de învățământ profesional, se pot înscrie și pot urma cursurile liceului, dar spre deosebire de colegii lor care aleg cei patru ani de liceu, cei care merg la învățământul profesional vor avea și o meserie și se pot angaja la agenții economici din Gorj. Școlarizăm copii în meseriile de electrician, sudor, lăcătuș, strungar, meserii deficitare pe piața de muncă și cerute de agenții economici din județul Gorj”, a mai explicat Ișfan.

Vizualizări: 754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: