Avertismentul lui Boza: Vor scoate cărbunele din piață!
Afirmații îngrijorătoare făcute de managerul Complexului Energetic Oltenia la o conferință pe teme de energie organizată luni la București. Sorin Boza susține că noile directive europene aflate în negociere prevăd emisii atât de mici de dioxid de carbon, încât cărbunele va fi scos din piață, deoarece nici măcar termocentralele nou construite nu pot respecta aceste standarde.
România nu este pregătită pentru noile directive europene din sectorul energetic, aflate acum în stadiu de propunere, avertizează directorul CE Oltenia, Sorin Boza. Acesta a declarat luni la o conferință organizată de Focus Energetic că producția de energie pe cărbune va fi scoasă din piață. „Acest pachet prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia și producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să știm toți că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înțelegem de ce 550 și nu 750. Ne limitează tehnic”, a arătat Boza, în cadrul conferinței Focus Energetic.
CEO a investit deja un miliard de euro
CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalații care să reducă poluarea și astăzi se poate spune că produce energie verde, a spus Boza. „Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunțe de tot la cărbune”, a susținut oficialul CE Oltenia.
Și ministrul Energiei, Toma Petcu, este îngrijorat pentru soarta energiei termoelectrice din perspectiva noilor directive europene: „Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puțin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simți în special în sectorul de producție pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Și astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susțină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-și stabilească propriul mix, în funcție de resursele naționale”.
În opinia lui Petcu, resursele tradiționale, în special cărbunele, nu sunt în competiție cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.
APEL
Deputatul Mihai Weber face un apel către europarlamentari, indiferent de culoarea politică, să susțină interesele României cu privire la politica energetică europeană. „România este clar dezavantajată de noile propuneri de directive europene, iar ca deputat de Gorj, un județ în care majoritatea locurilor de muncă se bazează pe exploatarea cărbunelui de către Complexul Energetic Oltenia, sunt dator să fac aceste demersuri, cum de fapt sunt obligați să facă toți reprezentanții politici ai României, indiferent de partidul din care fac parte”, susţine Weber.