Primăria Turceni caută investitor pentru târgul de animale
Târgul de animale de la Turceni ar putea fi redeschis dacă autorităţile locale vor reuşi să găsească un investitor dispus să aloce bani pentru modernizarea amplasamentului. Conducerea primăriei Turceni vrea cu orice preţ să readucă în actualitate acest târg de animale, după ce mai mulţi cetăţeni au solicitat acest lucru. Cheltuielile cu modernizarea târgului se ridică la 50-60 de mii de lei, spune primarul Dumitru Gîlceavă.
După mai bine de patru ani în care târgul de animale din satul Jilţ, apartenent oraşului Turceni, nu a mai fost funcţional, autorităţile locale şi-au propus să-l redeschidă. Şi pentru că modernizarea şi cheltuielile cu autorizarea târgului ar costa prea mulţi bani de la bugetul local, administraţia locală a decis să concesioneze amplasamentul pentru următorii 49 de ani. “S-a închis în 2010, a fost acea epidemie de pestă porcină, dar şi pentru că s-a schimbat legislaţia privind condiţiile de autorizare. A fost închis, părăsit. Încercăm să-l repunem în funcţiune pentru că sunt mulţi cetăţeni care au cerut acest lucru. Ca şi primă variantă pe care o avem în vedere, şi pe această cale fac un apel, căutăm un investitor care să ia în concesiune acest târg. Să vină cu banii necesari pentru realizarea acelor investiţii care nu sunt foarte mari, dar din bugetul local nu sunt bani. Să autorizeze acest târg. Pe lângă târg de animale era şi târg de cereale şi o zonă unde se comercializau legume-fructe, bunuri pentru gospodărie, pentru agricultură. Acolo veneau şi vânzătorii de haine second-hand. Era un loc de întâlnire foarte frumos unde cetăţenii duminica beau o bere, o cafea, mâncau un mic”, a declarat Dumitru Gîlceavă, primarul oraşului Turceni.
Ce lucrări de modernizare sunt necesare
Pentru autorizarea amplasamentului, inspectorii în domeniul sanitar-veterinar au impus realizarea unor anumite modernizări. “Trebuie făcută o clădire cu două încăperi în care să stea medicul veterinar şi partea administrativă. La intrarea în târg trebuie făcută o groapă betonată în care să fie soluţia dezinfectantă. Pe zona de târg de vite trebuie făcută o alee betonată de 5m lăţime pe 30m lungime, cu acoperiş şi cu loc pentru fiecare animal. Se impune şi o rampă pentru încărcarea animalelor vândute. Pentru zona de porci trebuie făcute boxe, dar şi adăpătoare. Este nevoie şi de un cântar. Se impune realizarea unei încăperi unde să fie depozitate animalele moarte, în cazul în care vor exista astfel de situaţii”, a mai spus primarul din Turceni.
Cei care decid să modernizeze acest târg de animale vor putea aplica o taxă de acces, astfel încât, în timp, să-şi poată amortiza investiţia.