Peste 20.000 de turişti aşteptaţi la Peştera Muierii
Peştera Muierii continuă să se menţină în topul celor mai vizitate obiective din judeţul Gorj, chiar dacă închiderea Transalpinei a redus semnificativ numărul de turişti din zonă. Aproximativ 30.000 de turişti români şi străini au trecut pragul peşterii de la începutul anului şi până în prezent. Administratorii acesteia estimează pentru luna august încă 20.000 de turişti, mulţi anunţându-şi deja prezenţa mai ales după ce s-a anunţat oficial că nu se vor da amenzi pentru cei care se vor aventura să traverseze cea mai înaltă şosea din România.
Peste 20.000 de turişti sunt aşteptaţi în luna august la Peştera Muierii. Administratorii acestui obiectiv turistic spun că în luna iunie s-a simţit o scădere a numărului de turişti, după ce s-a mediatizat că Transalpina este închisă. „Închiderea Transalpinei a redus numărul turiştilor care au vizitat Peştera Muierii. De regulă, cei care veneau la Rânca erau direcţionaţi şi spre Peştera Muierii. Din cauză că s-a mediatizat că Transalpina este închisă mulţi turişti, mai ales străini, au evitat să vină în zonă. De la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 30.000 de turişti au vizitat Peştera Muierii. Dacă Transalpina nu era închisă în momentul de faţă aveam cu cel puţin 10.000 de turişti mai mulţi”, a declarat Constantin Ispas, responsabil Peştera Muierii.
Administratorii obiectivului spun că agenţiile de turism au anunţat deja că vor trimite multe grupuri în luna august. „Se pare că lucrurile vor intra pe făgaşul normal, după ce s-a spus că nu vor fi date amenzi. De regulă, vârful sezonului este în luna august. Luna viitoare credem că vom înregistra peste 20.000 de turişti. Sunt grupuri şi agenţii de turism care deja şi-au anunţat vizita. În plus, aşteptăm şi studenţii unei şcoli de ghizi care vor veni tot în luna august”, a mai precizat Constantin Ispas.
Vizitatorii, uimiţi de scheletul unui urs şi colonia de lilieci
Marile atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Însângerate. Alte câteva atracţii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi. În vara trecută a fost expus un schelet de urs. „Vizitatorii, în special copiii, sunt uimiţi de scheletul de urs şi de colonia de lilieci. Dacă până să viziteze peştera copiii aveau o impresie negativă despre lilieci, percepută din filme şi desene animate, acum ei află efectele pozitive ale liliecilor. După ce am văzut că vizitatorii sunt foarte atraşi de scheletul de urs, ne-am gândit să mai expunem un schelet de hienă de peşteră. Scheletul va fi expus până la sfârşitul anului”, a mai precizat Constantin Ispas.
TRASEU
Peştera este electrificată şi are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m, care ajunge până la lungimea de 1.228 de metri cu o reţea de diverticule foarte greu accesibilă.
TAXĂ
Taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi pensionari. Beneficiază de gratuitate veteranii de război şi persoanele cu handicap. Intrarea în peşteră se face la ore fixe, pentru grupuri de minim 4 persoane, între orele 9.00-19.00. Peştera este deschisă tot anul, însă în perioada 1 octombrie - 1 mai ultima intrare se va face la ora 16.00.