Primii miei sacrificaţi în Piaţa Litovoi. Cât costă kilogramul!
Primii miei au fost sacrificaţi marţi dimineaţa în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu. În timp ce ciobanii se tem că nu-şi vor acoperi cheltuielile, cumpărătorii se plâng că preţul cărnii de miel este ridicat. În funcţie de greutatea mielului, preţurile variază între 22 şi 25 de lei/kilogram. Dacă în anii trecuţi erau căutaţi mieii mai mici, acum mai scumpi sunt mieii cu greutate de peste 10 kilograme. Ciobanii spun că au foarte puţini miei peste această greutate întrucât Paştele a căzut devreme, iar majoritatea mieilor sunt mici. Veterinarii estimează că vor fi sacrificaţi în jur de 4.000 de miei.
Primii miei sacrificaţi marţi dimineaţa, în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei/kilogram. Cei mai scumpi au fost mieii cu greutate de peste 10 kilograme. Ciobanii nu exclud posibilitatea ca preţul mieilor de peste 10 kilograme să ajungă la 30 de lei/kilogram dat find că anul acesta sunt foarte puţini miei mari.
Ciobanii se plâng că au cheltuieli mari
Printre cei veniţi să vadă cu cât se vând mieii în Piaţa Litovoi au fost şi foarte mulţi târgujieni care au spus că vor cumpăra doar o jumătate de miel, doar pentru a respecta tradiţia. „Sunt scumpi mieii, e mult chiar şi 20 de lei/kilogram, traiul e greu, nu mai sunt bani. Eu voi cumpăra doar o jumătate de miel pentru a mânca în ziua de Paşti, nu-mi permit să dau 150-200 de lei pe un miel”, a spus un târgujian. La rândul lor, ciobanii susţin că nu-şi pot acoperi cheltuielile din vânzarea mieilor. „Am venit cu 20 de miei, dar n-o să fie cine ştie ce vânzare că e prima zi. Vom vinde kilogramul de carne de miel cu 22 şi 25 de lei, în funcţie de greutate. Afacerea cu mieii nu mai este demult rentabilă, sunt cheltuieli mari, iar preţurile sunt foarte mici. De exemplu, dau la munte 18.600 de lei pentru o lună şi câteva zile, mai dau la izlaz, acolo unde am oile, 24.000 de lei, ajung cu toate cheltuielile la 50.000 de lei, bani pe care eu nu-i iau pe miei, de Paşti. Lâna e un leu kilogramul, mai dăm şi bani la tuns, mai plătim şi ciobani cu 1.500-1.600 de lei, n-are cum să fie profitabilă afacerea cu mieii. În plus, oamenii cumpără şi câte o jumătate de miel, chiar dacă greutatea este mică” a declarat Gheorghe Dodică, cioban din Baia de Fier.
Slabe vânzări şi pe internet
Ciobanii au încercat să-şi vândă mieii şi pe internet, însă spun că vânzările sunt destul de proaste. „Avem speranţe foarte slabe, am adus vreo 30 de miei, dar preţul e derizoriu. Până acum, lumea vine, întreabă şi pleacă. Li se pare scump şi 20 de lei/kilogramul. Noi ştim că toate sunt scumpe, dar nu-i putem da degeaba pentru că avem şi noi cheltuieli. A fost o iarnă grea, am cheltuit bani şi pe boabe, nu plouă, iarba nu dă, am sărăcit. Pieile le aruncăm, a fost odată profit, pe timpul comunismului, când valorificam lâna, acum mai mult păgubim decât câştigăm. Am încercat să vindem şi pe internet, dar nu am vândut foarte mulţi, mieii ce rămân îi vom da la tir”, a spus Ionică Turbăceanu, cioban din Baia de fier. În Piaţa Litovoi din Târgu Jiu, mieii sunt sacrificaţi prin asomare, iar taxa este 7,60 de lei. Târgul de miei se va închide sâmbătă, în jurul orei 13:00.
DOCUMENTE
În Piaţa Litovoi se află şi medici sanitar-veterinari care verifică documentele ciobanilor şi sănătatea mieilor. „Prima dată examinăm animalul să vedem dacă este sănătos, după care verificăm documentele: certificatul de sănătate, pentru transportul animalelor în viu, lanţul alimentar şi documentele de mişcare, plus anexa. După aceea, mielul trece la abatorul ambulant, se asomează, se umflă, se pune în cârlig şi începe jupuirea lui, iar apoi se examinează organele”, a spus medicul Mircea Homescu.