Apicultorii rămân fără ajutorul de minimis

Veste dură pentru apicultorii gorjeni! Oficialii din agricultură au anunţat că nu se va acorda ajutorul de minimis, după ce anul trecut crescătorii de albine au suferit pierderi mari din cauza vremii capricioase.

Conducerea Direcţiei Agricole spune că s-a blocat Hotărârea de Guvern care prevedea ajutorul de minimis, deşi fuseseră stabilite nişte sume. Directorul Dan Tănăsescu se aşteaptă să apară nemulţumiri în rândul apicultorilor. „Anul trecut apăruse şi o sumă care era pe stup şi s-a stat în cumpănă: să se dea la toate judeţele o sumă mai mică sau să se dea o sumă mai mare numai pentru judeţele afectate. Acum, este blocată apariţia hotărârii de guvern. Acest lucru îi va supăra pe apicultori, pentru că ajutorul de minimis era binevenit pentru ei, judeţul Gorj fiind afectat de condiţiile meteorologice nefavorabile. În perioada înfloritului am avut temperaturi scăzute şi ploi abundente, iar albina n-a putut să zboare ca să producă polenul, ca să producă mierea”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Ajutoarele de minimis sunt aşteptate de oameni, mai ales că de câţiva ani nu se mai acordă despăgubiri. Apicultorii gorjeni spun că 2016 a fost cel mai prost an, din ultimii 40. Din cauza temperaturilor scăzute şi a ploilor din primăvara trecută, producţia de miere a fost la pământ. Şi anul acesta se anunţă a fi unul greu pentru apicultorii gorjeni. „Anul trecut au murit peste 30% efective, oamenii nu au mai avut bani pentru a le asigura hrana. Din cauza condiţiilor meteorologice nu s-a putut asigura rezerva de hrană, nu s-a dat ajutorul de minimis, iar oamenii nu au avut bani să cumpere biostimulatori. Şi anul acesta va fi un an cu mari probleme pentru apicultori. Este foarte frig, iar albinele nu adună mai nimic de la pomii fructiferi. Vor muri de foame multe familii de albine, acum când pomii sunt în floare”, a declarat Gheorghe Mitrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Gorj. 

Vizualizări: 1,186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: