Povestea Orient Express, cel mai cunoscut tren din istorie

Trenul Orient Express este o demonstrație a luxului din vremurile de odinioară. Ideea de a avea un tren care să unească Vestul cu Estul i-a aparținut unui inginer belgian pe nume Georges Nagelmackers. Acesta a creat în secolul al XIX-lea trenul care avea să devină legendarul Orient Express.

Ideea i-a venit după ce a descoperit în timpul unei vacanțe în America trenuri transcontinentale, ce ofereau călătorilor o experiență cu totul diferită față de ce văzuse până atunci. Vagoanele erau mai încăpătoare, aveau cușetă, restaurant, iar luxul era prezent la fiecare pas.

A fost momentul în care a simțit că trebuie să treacă la fapte. În 1883, visul său a devenit realitate, iar după ani întregi de negocieri și multe analize Orient Express a trecut pe șine. Călătoria inaugurală a avut loc pe 4 octombrie 1883 și a avut 13 zile. Ruta a fost Paris, Strasbourg, Munchen, Viena, Budapesta, București, Giurgiu, Ruse, Varna și Constantinopol.

În acele vremuri, trenurile se remarcau prin funingine și servicii nesatisfăcătoare, dar Orient Express a venit cu suprafețe de lemn strălucitoare, scaune de plus și paturi cu cearșafuri de mătase ca într-un hotel de lux. În plus, restaurantul din tren prepara stridii și caviar, iar muzicieni de elită erau prezenți și ei. Luxul era prezent la fiecare pas, iar o călătorie costa un sfert din venitul mediu anual al unui francez.

Au fost inaugurate apoi încă două rute

Apoi, pe 14 august 1883, au fost inaugurate 2 rute concurente pentru a decongestiona traficul de pe ruta inițială, prin Serbia și Bulgaria, cu numele Simplon - Orient-Express și Arlberg - Orient-Express. Acestea au funcționat până în 1962.

Ultima călătorie a trenului a fost pe 20 mai 1977, între Paris și Istanbul. După acel moment, vagoanele au fost vândute către alte companii feroviare. Compania a fost afectată de dezvoltarea industriei aeriene a afectat compania și astfel aceasta nu a mai avut un viitor.

17 vagoane din trenul original au fost descoperite în Polonia în 2015, iar în 2025 va avea loc renașterea proiectului, după ce acestea au fost recondiționate. Până atunci, vagoanele vor fi expuse la expoziții din Paris și Miami. În paralel, funcționează rutele companiei Venice - Simplon - Orient Express. Acestea au tranzitat și România, ultima dată în august 2019, în cadrul unor călătorii de 5 zile pe ruta Istanbul - Paris. Trenul a intrat în țară în Bihor și a făcut o oprire de peste 3 ore la Castelul Peleș din Sinaia, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țara noastră.

Orient Express e cel mai cunoscut tren din istorie
Fiind cel mai cunoscut tren din istorie, despre Orient Express s-au scris numeroase cărți, s-au făcut filme și au apărut numeroase jocuri. În 1934, Agatha Christie a publicat unul dintre cele mai cunoscute romane din istorie - Crimă în Orient Express, în care acțiunea se petrece pe ruta Simplon. De asemenea, celebrul James Bond a fost plasat și el în trenul Orient Express pentru a dezlega misterele spionajului sovietic în "From Russia with Love".

Au apărut și jocuri video inspirate de acest tren: The Last Express, apărut în 1997, dar și Agatha Christie: Murder on the Orient Express, lansat în 2006. De asemenea, compania Yggdrasil Gaming a lansat un slot online cu numele Orient Express. Acesta poate fi accesat pe NetBet jocuri cazinou și are un sistem de joc clasic, cu 5 role cu 20 de linii de plată, fiind disponibil și pe mobil. Are 4 moduri: Paris, Veneția, Belgrad și Istanbul, iar în fiecare pot fi obținute și rotiri suplimentare.

Vizualizări: 1,574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: