Ziua de 10 Ianuarie in istorie

În 1475 a avut loc marea Bătălie de la Podul Înalt, de  langa  Vaslui, in care armata moldoveană și secuiască condusă de domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, a învins oastea otomană condusă de Suleiman Paşa.

În 1799 s-a născut Petrache Poenaru, revoluționar pașoptist, unul dintre organizatorii învățământului national.

În 1893 a avut loc căsătoria dintre Principele Ferdinand și Principesa Maria.

Petrache Poenaru - inventatorul Condeiului portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală

Petrache Poenaru s-a născuse  pe 10 ianuarie 1799, la Benești, în județul Vâlcea, fiul Smarandei, cu nume de fată Otetelișanu, și-al vistiernicului Constantin. Mama sa facea parte din marilor boieri Otetelișeni erau o mare familie de patrioți, filantropi și iubitori de cultură.

A urmast cursurile Școalii de la Sf. Sava. Chiar daca facea parte din marea familie de boieri, acesta voia să devină haiduc.

E animat de ideile iluministe si urmand si visul sau de a deveni pandur, in scut timp acesta va fi mâna dreaptă a lui Tudor Vladimirescu.Aduce la lumina tiparului ”Foaia de propagandă”, nu numai primul ziar românesc de acest tip, ci și unul dintre primele exemple din istoria presei scrise de la noi. În unele pagini, prezintă, corect, idealurile revoluționare ale lui Tudor. Vladimirescu ii acorda lui Poenaru functia de secretar, acesta fiind persoana de încredere dintre Tudor și Gheorge Lazăr. Inspirat, se pare, de la francezi, tânărul de 22 de ani naște drapelul tricolor modern, cu roșu, galben și albastru, ce devine stindar de luptă, înlocuind, astfel, steagul vechi format din două bucăți de pătrate de pânză (alb-albastru). Preluat, apoi, de pașoptiști, tricolorul ajunge, din 1881, drapel național.

Revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821 are un deznodământ tragic,insa la insistenţele lui Vladimirescu, Poenaru pleaca în străinătate şi îşi continuă studiile la Viena şi, ulterior, în Paris.

 În 1870, spre sfârșitul vieții sale, a fost ales membru al Academiei Române. În discursul de recepție la primirea în Academia Română, a susținut că cele 5 luni cât a fost pandur și haiduc i-au schimbat complet destinul și va păstra toată viața în inimă acele clipe mărețe.

Vizualizări: 786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: